DESET SPRATOVA PRIBIJAJU UZ TRI: Stanari u Vojvođanskoj ulici 11 na Novom Beogradu ogorčeni, nove komšije traže da uklone oluke koji smetaju

Š. MAROVIĆ

13. 10. 2020. u 07:41

ДЕСЕТ СПРАТОВА ПРИБИЈАЈУ УЗ ТРИ: Станари у Војвођанској улици 11 на Новом Београду огорчени, нове комшије траже да уклоне олуке који сметају

Gradilište u Vojvođanskoj ulici / Foto N. Skenderija

STANARI trospratne zgrade u Vojvođanskoj ulici 11 na Novom Beogradu nekoliko meseci pokušavaju da zaustave gradnju višespratnice, čiji investitori zahtevaju od njih da uklone klime i oluke kako bi svoj novi objekat mogli da naslone na izgrađeni!

Žitelji Vojvođanske za "Novosti" tvrde da je u postojećoj dokumentaciji njihova zgrada "slobodnostojeća", što znači da nijedna njena strana ne dodiruje susednu parcelu, a to, prema planu, ne bi trebalo da bude slučaj ni sa budućim objektom.

Radove na ovoj parceli firma "Uzor promet" počela je sredinom avgusta raščišćavanjem terena na kom su se nalazile stare udžerice i barake. Potom je prostor ogradila, a trenutno se pobijaju šipovi za buduću višespratnicu. Zgrada bi posle završetka trebalo da ima prizemlje, devet spratova i potkrovlje, ukupne bruto površine od 22.000 kvadrata.

Žitelji zgrade 11 tvrde da je Grad pre nekoliko godina, ovde info-tablom najavio uređenje parkića za mališane sa fontanom što se nikad nije dogodilo. A, nije realizovan ni kasniji plan da ovde nikne zgrada od šest spratova.

Gradilište u Vojvođanskoj ulici / Foto N. Skenderija

- Problemi su počeli kada se krajem jula pojavio referent firme "Uzor promet doo" koja je kupila susednu parcelu, sa građevinskom dozvolom - pričaju za "Novosti" stanari. - Tada je, dostavljajući rešenje preko predsednika stambene zajednice, najavio početak gradnje stambeno poslovnog objekta, uz obaveštenje da smo mi u obavezi da uklonemo sve, kako bi im omogućili, po planu ove firme, gradnju objekta "zid uz zid". - Poslali smo dopis građevinskoj inspekciji, koja je izašla na teren i utvrdila da postoji građevinska dozvola, ali nama iz broja 11 je rečeno da se za sve ostalo obratimo onima koji su je izdali. Posle toga smo se obraćali nadležnim institucijama, ali odgovor do danas nismo dobili.

Stanovi na ovoj lokaciji uzeti su na zajam 2010. godine u okviru programa "Hiljadu socijalno neprofitnih stanova", koje je projektovao i čiji je izvođač radova bio Grad Beograd, sa rokom otplate od 20 godina. Po dokumentaciji i upotrebnoj dozvoli zgrada se vodi u kategoriji "slobodnostojeći objekat", što znači da ne dodiruje nijednu susednu parcelu. Svaka strana ima deo zemljišta građevinske parcele koji je ostao neiskorišćen, a po standardima i važećim propisima, to znači da niko ne može da gradi objekat uz postojeći.

- Moguće da se deo zemljišta, koji je pripadao našoj zgradi "spojio" sa onim pored, a vlasnik svih parcela na ovoj lokaciji je Grad Beograd - napominju oni. - Radovi koji se izvode ispod naših prozora i terasa odvijaju se noću i vikendom, nekada i do deset sati uveče. Potpuno će nam zakloniti svetlost, jer se prozor od kuhinja osam stanova nalazi na ovoj bočnoj strani. Takođe, pošto je ovo močvaran teren, bojimo se da ovolika zgrada tokom dalje gradnje ne ugrozi stabilnost našeg objekta.

Prema njihovim rečima, jasno su definisani propisi koji kažu da najmanje rastojanje između objekta koji se planira graditi i onog koji postoji je polovina visine, a minimum pet metara. U ovom slučaju, da bi se eliminisao taj osnov ono što je bilo van naše zgrade, pripojeno je parceli na kojoj planiraju da grade.

Gradilište u Vojvođanskoj ulici / Foto N. Skenderija

- On je sada praktično vlasnik poslednjeg milimetra zemlje do našeg zida, odnosno zgrade - kažu. - Po svim pravilnicima koji su važeći, oni su nas, kao zainteresovanu stranu, bili dužni da informišu, i mi bismo morali da učestvujemo u donošenju odluke i u izdavanju građevinske dozvole na ovoj strani, ali nas niko nije obavestio.

IZBRISANA VIŠESPRATNICA

JEDAN od dokumenata koji poseduju stanari zgrade 11 u Vojvođanskoj ulici pokazuje da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove u lokacijskim uslovima "prevideo" njihovu zgradu, odnosno da je ona na papirima nepostojeća. Na mestu sadašnjeg objekta piše da se nalazi samo katastarska parcela, odnosno obična livada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kiza

14.10.2020. 14:05

Na Novom Beogradu je opsti trend da se zida tamo gde su nekad bili parkovi. Uskoro nece biti zelenih površina, a da ne pričamo o broju vozila u saobraćaju.

Brandao

15.10.2020. 07:43

@Kiza - Bivsa industrijska postrojenja koja su krasila tzv industrijski pojas koji se prostirao od Bezanije do Rakovice polako ali sigurno postaje zrtva kapitala cudnog porekla. Jos je samo garaza GSP-a opstala, pitanje je kada ce i ona da ispari odatle.