GREJANJE MOŽE VEĆ OD DANAS: Sve je spremno za početak sezone toplih radijatora, koja bi zvanično trebalo da startuje 15. oktobra

S. V.

01. 10. 2020. u 07:42

GREJNA sezona u Beogradu zvanično počinje 15. oktobra, međutim, ukoliko dnevne temperature budu 12 stepeni Celzijusa i manje, sistem je moguće aktivirati i ranije.

ГРЕЈАЊЕ МОЖЕ ВЕЋ ОД ДАНАС: Све је спремно за почетак сезоне топлих радијатора, која би званично требало да стартује 15. октобра

Foto N. Fifić

Ovo je u sredu najavio gradonačelnik prestonice Zoran Radojičić, podsetivši na Odluku o snabdevanju toplotnom energijom koja je izmenjena prošle godine i kojom je omogućeno da radijatori u beogradskim domovima budu topli već u prvim oktobarskim danima, ako dnevne temperature budu niske.

Prema njegovim rečima, sistem daljinskog grejanja u glavnom gradu jedan je od najvećih u Jugoistočnoj Evropi jer zagreva više od 22 miliona kvadrata poslovnog i stambenog prostora.

- Usvajanjem ovakve odluke formalizovali smo pokretanje ovog velikog sistema izvan grejne sezone, sa ciljem da radijatori budu topli ukoliko i izvan grejne sezone budu niske temperature - rekao je gradonačelnik. - Probe, koje podrazumevaju proveru funkcionisanja 14 toplana i 22 kotlarnice, trajaće od danas do 10. oktobra. Ukoliko se temperatura spusti ispod propisanih vrednosti, grejna sezona će početi ranije.

Tokom letnjih meseci radilo se na toplovodnim izvorima, mreži i primarnim delovima predajnih stanica. Osim redovnog održavanja svih delova sistema i zamene elemenata kod kojih je konstatovan problem, privedeni su kraju i svi višegodišnji investicioni radovi.

- Nabavljeni su svi energenti neophodni za proizvodnju toplotne energije. JKP "Beogradske elektrane" ugovorilo je snabdevanje toplotnih izvora prirodnim gasom, primarnim energentom koji čini čak 96 odsto ukupne potrošnje - objasnio je Radojičić.

Iz JKP "Beogradske elektrane" naglašavaju da funkcionalne probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, odnosno isporuku toplotne energije potrošačima.

- Zbog toga "Beogradske elektrane" apeluju na korisnike da ne upućuju reklamacije Dispečerskom centru - Službi za prijem reklamacija, ukoliko im radijatori nisu topli, jer se pod funkcionalnim probama podrazumeva provera rada sistema u hladnom-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora - navode u ovom preduzeću.

PROŠLA SEZONA "PORANILA"

PROŠLE jeseni, grejanje na teritoriji Beograda počelo je 7. oktobra i to posle mnogo prozivki da nadležni "uključe dugme". Prema važećim gradskim odlukama, grejna sezona u prestonici traje od 15. oktobra do 15. aprila, uz mogućnost da u slučaju niskih temperatura (prosečna dnevna ispod 12 stepeni), grejanje bude uključeno od 1. do 14. oktobra odnosno od 16. aprila do 3. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)