VOZIO AUTOBUS U SUPROTNOM SMERU! Poslednji incident pokrenuo mnogo pitanja, Beograđane prevoze penzioneri

S. B. M.

17. 09. 2020. u 09:00

ВОЗИО АУТОБУС У СУПРОТНОМ СМЕРУ! Последњи инцидент покренуо много питања, Београђане превозе пензионери

Foto: Printscreen

ZBOG manjka vozača, autobuse privatnih prevoznika u prestonici već godinama voze penzioneri. Za volanom su čak i oni koji su već duboko aa zakon ih u tome ne sprečava. Da ovaj posao ipak nije za one koji bi vreme trebalo da provode u šetnji, a ne za volanom, svedoči i poslednji incident. Vozač star 78 godina vozio je autobus na liniji 58 pun putnika, i zbog greške u skretanju našao se u suprotnoj traci u Radničkoj ulici!

Ugrozivši bezbednost putnika, ali i vozača koji su tog trenutka prolazili pored "Ada mola" u smeru ka gradu, on je upalivši četiri migavca vozio krajnjom levom trakom dok mu je u susret išla kolona vozila. Ceo slučaj završen je kada se pojavila patrola policije koja ga je sprovela do Mosta na Adi, u kontrasmeru.

Kako "Novosti" saznaju u Konzorcijumu privatnih prevoznika, posle ovog incidenta vozaču je uručen otkaz. On se pravdao da je samo promašio skretanje pa je umesto da skrene na prvi izlaz, skrenuo na drugi. Tako se popeo ka Novom Beogradu na veliki kružni tok, a kada je uočio grešku, smotao je desno i spustio se u kontrasmer.

INCIDENT KOD CVETKOVE PIJACE

POSLEDNJI incident koji je izazvao vozač penzioner dogodio se novembra prošle godine. Tada je šofer star 71 godinu na liniji 46 udario sugrađanku kod Cvetkove pijace. I ovaj događaj ponovo je pokrenuo pitanje bezbednosti u javnom prevozu.

Tada je "Novostima" rečeno da se za volanom privatnih prevoznika nalazi dvadesetak vozača starijih od 65 godina, i da najstariji od njih ima 73 godine.

Ipak, svi su saglasni da otkaz nije dovoljan i da je policija morala da mu oduzme vozačku dozvolu. Kolege vozači komentarisali su da je ovo posledica toga što lekarski pregledi nisu zahtevni, i da je potrebno da budu rigorozniji.

I zaista, putnici s pravom postavljaju pitanje jesu li bezbedni u autobusima koje voze osobe u osmoj deceniji, sa usporenim refleksima, u dvomilionskom gradu, u smeni od osam sati.

Postojeći Zakon o bezbednosti saobraćaja je jasan i njime nije definisana starosna granica za vozače u javnom prevozu putnika. Dokle god ima važeće lekarsko uverenje i dozvolu, vozač može imati i 90 godina! Samim tim i vozači koji su u penziji mogu da upravljaju vozilima potpuno ravnopravno kao i vozači u redovnom radnom odnosu, s tim što se moraju podvrgnuti zdravstvenom pregledu radi utvrđivanja psihofizičke sposobnosti u roku koji ne može biti duži od tri godine.

Pisanje novog zakona o bezbednosti saobraćaja je u toku, pa bi ubuduće ovaj problem mogao biti predupređen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Neša

17.09.2020. 09:32

Nije tačno da nema vozača! Vozača ima pa sam tako i ja jedan od njih, međutim shodno tome da zanimanje vozača sa sobom nosi i veliku odgovornost onda svi mi očekujemo da budemo poštovani i za to adekvatno plaćeni. Ako uzmemo u obzir da ovi uslovi nisu ispunjeni a i neće skoro onda mi nalazimo druge načine zarade za život.

šofer

17.09.2020. 10:06

Mogu nadležni da pišu zakone, ali tek kad budu dali normalnu platu i radno vreme koje je predviđeno za radnike sa posebnim karakteristikama, do tada neće biti zainteresovanosti mladih za ovaj zanat, a penzionere će početi da unose na vozačka sedišta.

steva

17.09.2020. 10:55

Stalno se vide posledice a uzroci nikada.Penzionerima zabraniti da voze autobuse a dati im penziju da mogu od nje da žive i tačka.Penzioneri smanjuju cenu rada i mladi ljudi beže u inostranstvo.Podignite platu i sve je rešeno penzioneri uživaju u svoju penziju a mladi rade za dobre pare i ostaju u zemlji.

Losmi

17.09.2020. 10:58

Lekarski pregledi moraju da se poostre. Prosle godine me je penzioner udario, napravio udes, razbio mi pola auta, sva sreca ja prosao sa laksim povredama.

Krivi stojko

17.09.2020. 11:52

Ko će nas voziti ako pooštre kriterijume? Razmišljajte malo i o tome. Ne voze penzioneri zato što su manje plaćeni, već zato što nema vozača.

Pavlović

17.09.2020. 12:50

Ako je država dala pravo starijim oslobama da upravljaju motorinim vozila s kojim pravom im ga vi osporavate, zar nije umesnije da tražite da država promeni zakon i zapošljava samo one koje vi preporučite ????

ZALIV tacka NET

17.09.2020. 13:08

Vozac autobusa nece da radi u Srbiji za 500-600eur kad moze da radi isti posao u EU i za 3000eur. Vozac autobusa u Kini ima prosecno oko 1000eur....Mnogi koji se snadju i odluce odu u Kanadu ili SAD da voze kamione jer se to tamo bas dobro placa

vozd

17.09.2020. 13:14

Pa i nije puno pogresio , posto to mnogi rade i sa autima, kamionina , " šta ću pogrešio sam , ko sad da vozi još do negde pa da se okrene " !!!

milovan

17.09.2020. 20:49

Pa savesni gradjani.!!! Placajte karte u autobusu.I nemojte se svercovati. Vozaci ce imati vece plate i nece morati penzioneri. Eto,ja imam D kategoriju i nepada mi na pamet da vozim autobus za te pare. Snalazim se na druge nacine.