OBOD PRESTONICE ČEKA "INFOSTAN": Kada će zaživeti sistem objedinjene naplate u prigradskim opštinama

G. NOVAKOVIĆ

06. 08. 2020. u 08:47

PRESELJENJE plaćanja komunalija u prigradskim opštinama na sistem objedinjene naplate pri JKP "Infostan tehnologije", još je na čekanju.

ОБОД ПРЕСТОНИЦЕ ЧЕКА ИНФОСТАН: Када ће заживети систем обједињене наплате у приградским општинама

Foto V. danilov

Iako je odluka o tome da se ovo preduzeće proširi na svih 17 lokalnih samouprava usvojena još krajem prošle godine, globalna pandemija osujetila je planove. Međutim, od toga ne odustaju ni "Infostan" ni prigradska preduzeća.

Prvo vanredno stanje, a sada se čeka formiranje lokalnih samouprava. Prvobitno je trebalo sve da bude završeno do 1. maja, međutim, novi datum kada će svi objedinjeni računi stizati sugrađanima u poštansko sanduče zasad nije utvrđen.
- Kako Sistem objedinjene naplate zbog vanrednog stanja uzrokovanim virusom kovid 19 nije proširen na preostale gradske opštine, proces priključenja preostalih beogradskih opština sistemu biće realizovan u najskorijem vremenskom periodu, nakon formiranja lokalnih samouprava u novom sazivu - rekli su nam kratko u JKP "Infostan tehnologije".

GREJANJE, VODA,KANALIZACIJA...

POMENUTA novina odraziće se na Lazarevčane, Mladenovčane, Obrenovčane, Gročane, Sopoćane i Surčince. To znači da će se na jednoj uplatnici naći računi za grejanje, vodu i kanalizaciju, odnošenje smeća, održavanje grobalja. JKP "10. oktobar" u Barajevu sa JKP "Infostan tehnologije" sarađuje od 2005. godine.

Prema rečima direktorke JKP "Sopot" Vesne Vujanović, odluka koju su lane usvojili odbornici Skupštine grada da se i ovo preduzeće priključi "Infostanu" čeka na realizaciju. Virus korona prekinuo je proces.

90  Odsto ostvaruje Naplatu jkp
"Sopot", Foto M. Anđela

- Sa celom pričom započelo se pre nego što smo i mogli da zamislimo da će nam se ovo dogoditi - kaže direktorka Vujanović. - Na čekanju smo, iako smo prvi korak uradili i uredili smo elektronski podatke o korisnicima. Naše preduzeće ima objedinjenu naplatu i u stalnom je kontaktu sa "Infostanom". Još ne znamo konkretno kako će sve to izgledati, kakva su naša prava i obaveze. Ipak, trebalo bi do kraja godine da sve bude gotovo.

JKP "Sopot" ostvaruje naplatu od 90 odsto, a takođe šalje opomene dužnicima i ima prinudnu naplatu. Kada prigradska preduzeća uđu u sistem naplate sa "Infostanom" očekuje se da naplata bude još veća. Ipak, nije poznato da li će goniti stara dugovanja ili će se baviti eventualnim zaostalim uplatama nastalim od trenutka preuzimanja naplate u prigradskim opštinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Leontina

06.08.2020. 22:31

Kakav infostan, lopovska firma,valjda se nešto i gradjani pitaju??? Ja lično necu da prihvatim infostan, nastavicu kao i do sada, platim vodu i djubre, oni ce da nakače sto stvari!!!

Rastko

07.08.2020. 11:24

Istina je da Infostan krade SAMO onoliko koliko je drzavnom i budzetu tog Preduzeca potrebno i da se zarad SAMO te cinjenice o mnogim korisnicima usluga vec odavno a veoma pazljivo i brizno brine Preduzece pogrebno.

Rastko

07.08.2020. 11:37

Meni decenijama unazad naplacivali stavku KANALIZACIJA iako za otpadne vode koristim septicku jamu pa kad sam im predocio STA rade i kad su izasli na lice mesta da se licno u to uvere odlucili su da mi izvrse povrat novca za samo 3 godine unazad a za ostalih 27 mi rekli idi begaj bre pa te pare jedino doktori da nam vade TUZI nas i CAO !

Rastko

07.08.2020. 11:42

PRE svega, drzava bi trebala svakom zaposlenom u tom preduzecu da zadje u poreklo imovine a tek nakon toga da im pusti krila da i dalje kradu samo umerenije i daleko primerenije dzepu korisnika nego sto je to do danas bas megalomanski bilo.