UKLANJANJE PLUTAJUĆIH OBJEKATA NA SAVI TRAJAĆE TOKOM PROLEĆA: Mora da otplovi još 30 splavova

Š.Marović

06. 03. 2024. u 16:23

SAVSKO šetalište neće biti uređeno po najnovijem planu ni ovog proleća, jer će uklanjanje splavova sa ove lokacije potrajati i tokom narednih nekoliko meseci. Do sada je sa savskog priobalja sklonjeno njih četrdeset. Za sprovođenje legalnih priključaka za struju i vodu, koji su potrebni plovilima, još se čeka rešenje Upravnog suda. Naime, građani, "potpomognuti" pojedinim opozicionim strankama nisu dozvoljavali montažu, pa je slučaj dospeo na sud.

УКЛАЊАЊЕ ПЛУТАЈУЋИХ ОБЈЕКАТА НА САВИ ТРАЈАЋЕ ТОКОМ ПРОЛЕЋА: Мора да отплови још 30 сплавова

Foto: Grad Beograd

Izmeštanje splavova sa priobalja novobeogradskih blokova 45 i 70 počelo je novembra prošle godine, a vlasnici i zakupci, uz pomoć advokatskog tima, mesecima su protestovali zbog odluke Grada. Do sada su održana i tri tendera, a sve lokacije dobile su svoje zakupce. Na Savskom šetalištu, gde je u toku uklanjanje, ostalo je mesta za samo 28 objekata. Uklanjanje su uglavnom pratile brojne kontroverze. Sojenica "Gusar" uklonjena je tek iz trećeg pokušaja, nakon što su građani dva puta sprečavali radnike i mašine da očiste prostor.

- Posao teče svojom dinamikom, do sada smo uklonili 40 objekata, ostalo je još nešto više od trideset - rekao je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. - Što se tiče priključaka za struju i vodu, sve je još na Upravnom sudu i očekujemo tu odluku. Stari priključci treba što pre da se sklone, radi bezbednosti. Za Dunavski kej kod hotela "Jugoslavija" radi se projekat za sprovođenje legalnih priključaka. Splavovi će na tom delu početi da se uklanjaju sigurno do kraja godine, ali ne znamo da li će se sačekati sa Savskim šetalištem ili će posao uporedo ići.

Grad decenijama pokušava da uredi prestoničko priobalje, ali se u konkretan posao krenulo tek pre nekoliko godina. Splavovi su 2018. godine prvo uklonjeni na delu prekoputa Beograda na vodi i premešteni na ostale lokacije, uglavnom kod Beogradskog sajma. Prvi tender obavljen je krajem 2022. godine za Savsko šetalište, dok je potom prošle godine sprovedeno javno nadmetanje i za deo od Ušća do Zemuna. Poslednji, ponovljeni tender za lokacije koje nisu dobile vlasnike bio je početkom ove godine, kada se uspešno završio ceo postupak.

Vodno zemljište se prema javnom pozivu daje u zakup na tri godine, od trenutka kada se potpiše ugovor. Po Zakonu, između plutajućih objekata moraće da postoji rastojanje od 15 metara, prvenstveno iz bezbednosnih razloga, ali i kako bi se reka dodatno otvorila. Takođe, spavovi neće moći da budu postavljani tamo gde se nalaze prostori za reni-bunare.

Prema novom pravilu, Grad je u obavezi da obezbedi svu pripadajuću infrastrukturu za svaku od lokacija za koju je raspisan konkurs, tako da će budući zakupci, pored izlicitirane zakupnine, biti u obavezi da uredno plaćaju račune za vodu, struju, ali i da obezbede prečišćivače za otpadne vode. 

Brend prestonice

KAKO su ranije isticali gradski čelnici, splavovi treba da postanu prepoznatljiv turistički brend prestonice, ali i da budu uređeni i skladno raspoređeni. Takođe, da funkcionišu na bezbedan način koji neće ugrožavati svakodnevni život ljudi koji žive u okruženju, pa će se zato oni ubuduće nalaziti samo na Savskom šetalištu, prekoputa Velikog ratnog ostrva i na Zemunskom keju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)