UDŽBENICI SE NE VRAĆAJU: U nekim školama roditeljima rekli da čuvaju besplatne knjige

B. Borisavljević

05. 09. 2023. u 11:31

KOMPLETE udžbenika koje su dobili na poklon od Grada, osnovci i srednjoškolci neće vraćati na kraju školske godine, potvrđeno je "Novostima" u kabinetu gradonačelnika.

УЏБЕНИЦИ СЕ НЕ ВРАЋАЈУ: У неким школама родитељима рекли да чувају бесплатне књиге

Foto: J.S.

 Našoj redakciji su se obratili roditelji đaka druge godine 14. beogradske gimnazije, kojima je na sastanku razredni starešina rekao da deca čuvaju knjige, jer će na kraju školske godine morati da ih vrate. Takođe, i u Medicinskoj školi u Zemunu je đacima sugerisano da povedu računa o knjigama jer će, možda, morati da ih daju školi.

Pozdravljajući odluku gradonačelnika o besplatnim knjigama za đake, što će porodici sa dvoje dece školskog uzrasta doneti uštedu oko 300-400 evra mesečno, roditelji kažu da su bili zbunjeni kada im je izričito rečeno da moraju da vrate knjige kada se završe razred. Ipak, kako smo saznali u ovoj gimnaziji došlo je do nesporazuma u komunikaciji, što je izazvalo nezdovoljstvo roditelja.

- Nije tačno da naši đaci treba da vrate knjige - kaže Marija Miletić, direktorka 14. beogradske gimnazije. - U neformalnom razgovoru sa profesorima bilo je reči da, ukoliko Grad i sledeće godine bude poklanjao udžbenike, đaci koji budu želeli mogu knjige iz ove školske godine da poklone vršnjacima u drugim gradovima Srbije, koji ne dobijaju besplatne komplete. Ali, ako se to bude dogodilo, biće isključivo na dobrovoljnoj bazi, a ne obaveza. Očigledno da je došlo do nesporazuma.

Većina udžbenika je već podeljena đacima, a preostali će stići tokom ove nedelje. Osnovcima je podeljeno oko 190.000 kompleta knjiga za sve predmete, a ne kao što je ranije bio slučaj samo osnovni komplet. Učenici srednjih škola su prvi put ove godine dobili besplatne školske knjige, što je velika ušteda za kućne budžete.

Prilikom planiranja budžeta u gradskoj kasi je već "rezervisano" od 16 do 20 miliona evra za ove namene. Škole su za sledeću školsku godinu birale nove udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete "Tehnika i tehnologija" u sedmom i osmom razredu i "Informatika i računarstvo" u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić