AMBROZIJA USKORO KREĆE U "NAPAD": U ovom mesecu očekuje se znatno povećanje koncentracije polena korovske biljke

S.V.

10. 08. 2023. u 07:00

CURENjE nosa, svrab očiju i nosa, kašljanje i kijanje uskoro će "napasti" sve one koji su alergični na ambroziju, jer se tokom ove nedelje očekuje povećanje koncentrancije polena ove biljke u vazduhu.

АМБРОЗИЈА УСКОРО КРЕЋЕ У НАПАД: У овом месецу очекује се знатно повећање концентрације полена коровске биљке

Foto: Tanjug

To potvrđuju i podaci Republičke agencije za zaštitu životne sredine, koja meri koncentraciju polena ove korovske biljke na dve lokacije u gradu, na Novom Beogradu i na Zelenom brdu. Prema informacijama Gradskog sekretarijata za zdravstvo, nadležni se ove godine oslanjaju na Akcioni plan suzbijanja ove biljke od 2021. do 2029.

Puna faza cvetanja ambrozije počinje polovinom avgusta i traje do kraja septembra. Ambroziji pogoduje blago, toplo i vetrovito vreme, a "najjača" je u prepodnevnim časovima. Zato bi osobe, koje su alergične, trebalo da izbegavaju da idu ujutro u prirodu. Kiša koja poslednjih dana pada u Beograd usporila je kretanje polena ambrozije i smanjila broj alergenih čestica u vazduhu, što je išlo naruku svima kojima ambrozija uništi leto.

Kako nam je rečeno u Sekretarijatu za zdravstvo, suzbijanje štetnog delovanja polena ovog korova postiže se redovnim košenjem površina na kojima je rasprostranjen ili hemijskim tretmanom na parcelama na kojima je to moguće, po proceni stručnih lica. Borba sa ambrozijom traje od maja do septembra.

- Sekretarijat za zdravstvo u okviru svojih nadležnosti i postupanja vezano za ambroziju, a definisane Akcionim planom za suzbijanje korovske biljke ambrozije na teritoriji Beograda za period od 2021. godine zaključno sa 2029. godinom, obuhvataju sve aktivnosti, monitoring i tretmane, kao i direktne mere - primenu preparata, u vezi suzbijanja i uništavanja ambrozije, hemijskim putem, u urbanim sredinama - na neuređenim ili delimično uređenim zelenim i drugim javnim površinama na teritoriji grada Beograda - ističu iz Gradske Uprave.

Kazne do 150.000 dinara

ZBOG neuništavanja ambrozije, korisnici i gazde parcela, kažnjavaju se novčano i to iznosom od 15.000 do 150.000 dinara, u zavisnosti od veličine placa. Ako se kazna plati u roku od osam dana, iznos se smanjuje za polovinu, što većina vlasnika i koristi. Svakako im je jednostavnije da plate kaznu, pogotovo onima koji imaju nekoliko ari zemljišta, umesto da se late kosilice i iskorenjivanja žilavog korova.

Zrno ambrozije ima 50 alergenih svojstava koja izazivaju razne tegobe. One mogu biti lakše, poput curenja nosa, ali i mnogo neprijatnije, kao što su otežano disanje, bol u grudima i gušenje, malaksalost organizma, koje u pojedinim situacijama potpuno onemogućavaju normalno funkcionisanje.

Ranijih godina, najviše ambrozije bilo je u okolini Beograda, u Lazarevcu, Obrenovcu, Surčinu, Batajnici i Mladenovcu. Takođe, korovska biljka raste u priobalju Save i Dunava, a ima je dosta i na zapuštenim građevinskim i poljoprivrednim parcelama. Polen leti 100 kilometara od mesta izvora, tako da može lako da stigne i u centar grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)