"BELI" ZASAD OBJAŠNJAVAJU, NE KAŽNJAVAJU: "Novosti" sa komunalnim milicionerima u prvoj kontroli karata po novom sistemu naplate

Š.Marović

05. 06. 2023. u 18:17

MNOGOBROJNI putnici u vozilima gradskog prevoza u ponedeljak ujutru su bili iznenađeni kada su se u autobusima na najfrekventnijim linijama pojavili komunalni milicioneri "beli" i uljudno od prisutnih zatražili karte. Time je i zvanično počela kontrola, a reporteri "Novosti" uverili su se da milicionari zasad samo objašnjavaju putnicima kako da najlakše sebi obezbede kartu.

БЕЛИ ЗАСАД ОБЈАШЊАВАЈУ, НЕ КАЖЊАВАЈУ: Новости са комуналним милиционерима у првој контроли карата по новом систему наплате

Foto: D. Milovanović

Stajalište kod hotela "Moskva" u ponedeljak je bilo prepuno građana koji su čekali prevoz posle radnog dana. Tu su se našla i tri komunalna milicionera, sa kojima je ekipa "Novosti" ušla u autobus 31, jednu od najfrekventnijih linija u prestonici. Nakon što je "beli" pozdravio putnike i najavio da sledi provera karata, započela je kontrola. Građani su uglavnom za kupovinu karata koristili SMS poruke, ali bilo je i onih koji su obezbedili papirnu formu.

"Beli" su svim građanima koji i dalje imaju nedoumice oko načina plaćanja strpljivo objašnjavali kako da pošalju SMS poruku, ali i gde sve u ovom trenutnku mogu nabaviti karte i po kojim cenama. Gotovo svi putnici koje smo zatekli u našoj vožnji sa komunalnim milicionerima pokazali su svoju kartu.

- Ovde smo da pomognemo građanima kako najlakše da dođu do karte, da budemo njihovi prijatelji - kažu nam "beli". - Represije, niti bilo kakvih pritisaka neće biti, putnici mogu da budu uvereni u to. Kada uđemo u vozilo, svakog uljudno zamolimo da pokaže svoju kartu, a ukoliko ima neke nedoumice oko plaćanja, slobodno može da pita. Tokom čitavog dana građani su nam prilazili i tražili njima potrebne informacije, što je za pohvalu.

Nije bilo ni najmanjeg incidenta prilikom ulaska komunalnih milicionera u vozila javnog prevoza, rekli su nam iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju i dodali da je većina građana upoznata sa načinom korišćenja novog sistema.

- Akcenat komunalnih milicionara je na preventivnom delovanju -kažeza "Novosti" načelnik komunalne milicije Nenad Lakić. - Oni su prisutni u vozilima u skladu sa svojim mogućnostima. U okviru sektora ne postoji posebno odeljenje za vršenje kontrole putnih isprava, već svi komunalni milicionari, po potrebi, obavljaju taj posao.

Kako je Lakić istakao, broj angažovanih patrola, lokacije kao i učestalost vršenja kontrola menjaće se u zavisnosti od rezultata analize koja će biti sprovođena.

- Beli postupaju u skladu sa nadležnostima utvrđenim Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o javnom linijskom prevozu, kojom je propisano da kontrolu putnika obavlja ovlašćeno lice - navoidi sagovornik "Novosti"

Po džepu 5.000 dinara

KADA se krene sa oštrijim kontrolama, putnik koji ne poseduje važeću kartu dužan je da pruži podatke o svom identitetu, na osnovu čega se izdaje prekršajni nalog kojim se izriče kazna od 5.000 dinara. Ali,ostoji mogućnost da se ona plati u roku od sedam dana, kada će biti upola manja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna