PO RADNOJ KNJIŽICI DO 300.000 DINARA: Grad Beograd će i ove godine isplaćivati subvenicije za prijem za zapošljavanje

B.B.

27. 02. 2023. u 16:05

SUBVENCIJE za prijem u radni odnos nezaposlenih, podrška samozapošljavanju, javni radovi, stručna praksa, samo su neke od mera koje su sadržane u akcionom planu zapošljavanja koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada. Iznosi namenjeni poslodavcima i pojedincima se kreću od 200.000 do 300.000 dinara

ПО РАДНОЈ КЊИЖИЦИ ДО 300.000 ДИНАРА: Град Београд  ће и ове године исплаћивати субвениције за пријем за запошљавање

Foto Shutterstock

 "Privilegovani" za dobijanje radne knjižice će biti mladi do 30 godina, tehnološki viškovi, nezaposleni stariji od 50 godine, Romi, žene, lica bez kvalifikacija, niskokvalifikovane i dugoročno nezaposlene, osobe sa invaliditetom, žrtve nasilja...Novčani podsticaj se iplaćuje za period od godinu dana.

Mala i srednja preduzeća koje prime u radni odnos lica iz kategorija teže zapošljivih dobijaju subvenciju od 200.000 dinara po zaposlenom, a za korisnike socijalne pomoći i žrtve porodičnog nasilja, osobe sa invaliditetom i žrtve nasilja, iznos se uvećava na 240.000 dinara. Oni koji žele da započnu sopstveni biznis, mogu konkurisati za "podršku samozapošljavanju" u iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 za osetljive grupe.

Nezaposleni koji imaju kvalifikacije koje nisu tražene na tržištu rada i teže dolaze do posla, će imati priliku da radno iskustvo steknu u javnim radovima. Poslodavac zaključuje ugovor sa nezapslenim, a sredstva namenjana za organizovanje javnih radova, "šefovi" koriste za isplatu zarade, naknadu troškova organizacije, kao i za organizovanjem obuke. Javni radovi mogu biti u oblasti socijalne i humanitarne delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i zaštite životne sredine i prirode, kao i u oblasti kulture gde se angažuju osobe sa invaliditetom.

BUDžET

Finansiranje programa i mera predviđenh lokalnim akcionim planom zapošljavanja planirano je iz - budžeta grada, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalne službe zapošljavanja, Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije.

U gradskoj kasi za ovu godinu za subvenicje za samozapošljavanje namenjeno je osam miliona dinara.

Program stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalni rad u struci za koju već ima odgovarajuće obrazovanje, najčešće, radi obavljanja pripravničkog staža kada je to zakonom definisano, kao poseban uslov za rad u struci. Kandidati, koji učestvuju u ovom programu, nemaju mogućnost zasnivanja radnog odnosa. U zavisnosti od stručne spreme, na račun im se mesečno uplaćuje - 22.000 dinara za lica sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacije, 24.000 dinara za šesti nivo kvalifiakcije ili 180 ESPB i 27.000 dinara za lica najmanje šestim stepenom i 240 ESPB. Kandidatima se uplaćuju doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Poslodavac je dužan da NSZ dostavi izveštaj o obavljenoj stručnoj praksi, organizuje polaganje stručnog ili pripravničkog ispita, izda potvrdu o položenom ispitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju