OD SUTRA SKUPLJI VODA I GREJANJE: Novi cenovnik usluga u dva prestonička komunalna preduzeća zvanično stupa na snagu 1. februara

S. V.

31. 01. 2023. u 14:12

BEOGRAĐANI će od sutra plaćati skuplje grejanje i vodu, a da su cene ovih komunalnih usluga "skočile", osetiće kada im početkom marta stigne račun "Infostana".

ОД СУТРА СКУПЉИ ВОДА И ГРЕЈАЊЕ: Нови ценовник услуга у два престоничка комунална предузећа званично ступа на снагу 1. фебруара

Foto: P. Milošević

Prvog februarskog dana, grejanje poskupljuje za pet odsto, voda i kanalizacija za 12,5 odsto. Odnošenje smeća je još od decembra uvećano za 6,2 odsto.

Sadašnja cena grejanja od 119,39 dinara po kvadratu (sa PDV), koju plaćaju sugrađani koji su u sistemu "Beogradskih elektrana", od sutra će biti 125,22 dinara. Vrlo je verovatno da ovo povećanje nije konačno te bi, ukoliko poskupe energenti, "Beogradske elektrane" mogle još jednom da koriguju cene do kraja godine, što su i najavile u svom Programu poslovanja za 2023. Na primer, mesečni račun za tople radijatore u stanu od 50 kvadrata iznosi 5.969 dinara, dok bi u februaru trebalo da košta za oko 300 dinara više, odnosno 6.261 dinar.

Novi cenovnik od sutra važi i u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija". Voda iz prestoničkih česama, ali i odvođenje otpadnih tečnosti, te fiksna naknada za pogonsku spremnost sistema biće skuplji za 12,5 odsto. Tako će porodica koja potroši oko 15 kubika vode mesečno od februara dobijati račun "Infostana" uvećan za oko 170 dinara.

Još danas važi cena vode za domaćinstva od 59,46 dinara (sa PDV) po kubiku, dok će sa uvećanjem biti 66,89 dinara. Odvođenje otpadnih voda poskupljuje sa 24,04 na 27,04 dinara po kubiku. I za bazene u okviru sportsko-rekreativnih centara važiće isti iznos kao za domaćinstva. Za kategoriju "ostali potrošači" voda će umesto dosadašnjih 98,40 od februara biti 110,69 dinara po kubiku, a odvođenje otpadnih tečnosti koje je dosad koštalo 52,96 biće 59,57 dinara po kubiku. Od oktobra 2019. godine na račune "Infostana" uvrštena je i fiksna naknada za pogonsku spremnost sistema "Vodovoda", koja će sa trenutnih 130,68 poskupeti na 147,02 dinara za sve kategorije.

Kako su "Večernje novosti" ranije pisale, ove odluke usvojili su prestonički odbornici na sednici Skupštine grada, krajem decembra.

ČISTOĆA

Usluge JKP "Gradska čistoća" prve su poskupele, a novi cenovnik važi od 1. decembra, prema kojem je stavka "sakupljanje i transport komunalnog otpada" sa 6,60 dinara po kvadratu "skočila" na sedam.

Kako su objasnili za naš list u JKP "Gradska čistoća", i domaćinstva koja imaju kante plaćaće oko 263 dinara više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŽITELJI RAKOVICE, SPREMITE ZALIHE VODE: U ponedeljak suve česme u ovim ulicama