NA PRATNJU ČEKA 260 MALIŠANA: U gradu trenutno ima 680 ličnih pratilaca dece, ali je to nedovoljno

B. Borisavljević

30. 01. 2023. u 08:20

NA listi čekanja se nalazi oko 260 dece, koja bi do kraja godine trebalo da dobiju ličnog pratioca, saznajemo u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

НА ПРАТЊУ ЧЕКА 260 МАЛИШАНА: У граду тренутно има 680 личних пратилаца деце, али је то недовољно

Svaki pratilac je završio adekvatnu obuku, Foto Tanjug

U budžetu za 2023. godinu opredeljeno je 56 odsto više sredstava za ovu uslugu u odnosu na lane. Trenutno ličnog pratioca koristi 680 korisnika, a tokom prošle godine je uključeno 131 dete sa liste čekanja.

Kako navode u Sekretarijatu, usluga lični pratilac deteta je namenjena mališanima sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju kojima je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu - kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i slično. Neophodno je da je dete uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Foto Tanjug

- Ovakav vid usluge socijalne zaštite obezbeđuje se za svakog korisnika u trajanju do najviše osam sati dnevno, odnosno do 40 sati nedeljno, u skladu sa procenjenim potrebama deteta, o čemu odlučuje Centar za socijalni rad - navode u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

- Pri utvrđivanju potreba i celishodnosti obezbeđivanja usluge lični pratilac, centar će posebno ceniti porodični status domaćinstva deteta sa smetnjama u razvoju, kao i stepene podrške. Prednost će imati mališani iz jednoroditeljskih porodica, bez drugih članova porodičnog domaćinstva koji mogu preuzeti brigu o detetu, kao i deca sa prvim i drugim stepenom podrške.

Lični pratilac deteta, pre angažovanja, mora da završi obuku po akreditovanom programu, što se verifikuje sertifikatom koji izdaje republički Zavod za socijalnu zaštitu. Potrebno je da imaju lekarsku potvrdu da su sposobni za rad sa decom. Ova usluga je u potpunosti finansirana iz budžeta Grada, što znači da je roditelji dece sa smetnjama u razvoju ne plaćaju. Zahtev za dobijanje ličnog pratioca podnose Centru za socijalni rad.

NEPREKIDNO NA USLUZI OD 2014.

Usluga Lični pratilac deteta pruža se bez prekida počev od 2014. godine, kada je pružana projektno, zatim je 2016. godine uvedena u sistem socijalne zaštite Grada.

Lični pratilac zadužen je da prati samo jedno dete. Kada je uvedena, pre devet godina, bilo je 44 ličnih pratilaca, trenutno ih je 680. Nadležni najavljuju da će njihov broj biti povećan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri