NOVI BEOGRAD ĆE SE GREJATI IZ TENT: JKP "Beogradske elektrane" i "Elektroprivreda Srbije" potpisali ugovor o novom toplovodu

Š. M.

19. 01. 2023. u 08:40

DIREKTOR JKP "Beogradske elektrane" Vanja Vukić i direktor JP "Elektroprivreda Srbije" Miroslav Tomašević juče su potpisali Ugovor o izgradnji nedostajuće infrastrukture i regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa realizacijom Projekta toplovoda Obrenovac - Novi Beograd.

НОВИ БЕОГРАД ЋЕ СЕ ГРЕЈАТИ ИЗ ТЕНТ: ЈКП Београдске електране и Електропривреда Србије потписали уговор о новом топловоду

Obrenovac, Foto N. Fifić

Izgradnja toplovoda od najveće srpske termoelektrane "Nikola Tesla A" do toplane "Novi Beograd" jedan je od najznačajnijih nacionalnih energetskih projekata, koji će povezivati proizvodne kapacitete "Elektroprivrede Srbije" i "Beogradskih elektrana". Toplotna energija iz TENT biće iskorišćena za snabdevanje značajnog dela sadašnjeg konzuma "Beogradskih elektrana", i to prevashodno područja Novog Beograda, Zemuna i potrošača na prostoru desne Savske padine.

Projekat obuhvata rekonstrukciju blokova i izgradnju izmenjivačke stanice u TENT, izgradnju predizolovanog toplovoda dužine 28 kilometara, dve prepumpne stanice (Boljevci, Ostružnica) i pumpno-izmenjivačke stanice u toplani "Novi Beograd". Ugovor o Projektu izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd zaključen je 9. januara 2020. godine između JKP "Beogradske elektrane", Grada Beograda i izvođača radova Power Construction Corporation of China.

Foto D. Milovanović

Direktna dobit projekta, ističu u "Beogradskim elektranama", biće smanjena potrošnja prirodnog gasa u proizvodnji toplotne energije u toplani "Novi Beograd" i povećana energetska efikasnost TENT kroz kogenerativni rad, odnosno istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije, što dovodi do značajnih pozitivnih efekata na životnu sredinu i smanjenje zagađenja vazduha u prestonici.

Projektom je predviđeno da se iz blokova A3 - A6 termoelektrane "Nikola Tesla A" (TENT A) preuzima toplotna energija (kapacitet sistema za prenos toplotne energije do toplane "Novi Beograd" je 600 megavata) i da se transportuje do toplane na "Novom Beogradu".

ZAGAĐENjE

CILjEVI ovog važnog projekta za prestonicu su supstitucija uvoznog prirodnog gasa sa raspoloživom toplotnom energijom iz TENT, povećanje energetske bezbednosti i pouzdanosti sistema daljinskog grejanja, kao i smanjenje štetnih emisija na području glavnog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna