FASADU KOJA JE PALA NA BEBU MORAJU DA POPRAVE - STANARI: Zaključak Republičke inspekcije posle nadzora u pasažu Nikole Spasića

Š. Marović

03. 11. 2022. u 10:11

ZA održavanje zgrade u pasažu Nikole Spasića, sa čijeg je zida u subotu pao deo fasade i povredio petomesečno dete, shodno odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, odgovorna je Stambena zajednica, istakli su za "Novosti" u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

ФАСАДУ КОЈА ЈЕ ПАЛА НА БЕБУ МОРАЈУ ДА  ПОПРАВЕ - СТАНАРИ: Закључак Републичке инспекције после надзора у пасажу Николе Спасића

Zdanje je jedan od simbola centra grada, Foto Z. Jovanović

Kako kažu, pošto je pasaž nebezbedan za prolaz, stanari moraju što pre da preduzmu potrebne mere sanacije.

Zdanje koje je veliki srpski dobrotvor ostavio "otečestvu" već nekoliko decenija je u katastrofalnom stanju, što je kulminiralo u subotu posle podne, kada je na petomesečnu bebu, državljanku Rusije, pao deo fasade sa prvog sprata.

Objekat koji je sagrađen 1905. godine kasnije je naružen nadogradnjama, pa je izgubio i prepoznatljivu staklenu kupolu na vrhu. Mesto incidenta u ponedeljak je posetila i inspekcija Ministarstva građevinarstva i započela vandredni inspekcijski nadzor.

- Saglasno odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, za održavanje dela fasade odgovorna je Stambena zajednica, odnosno svi vlasnici posebnih i samostalnih delova višespratnica - kažu u nadležnom ministarstvu.

- Zaključak inspekcije je da Stambena zajednica mora da izvede potrebne radove na fasadi, na stručan i tehnički ispravan način, tako da se korišćenjem objekta ne dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata i okoline.

Foto Z. Jovanović

Traka kojom je policija upozoravala građane da je nebezbedno prolaziti ispod zgrade odmah je pocepana, a prolaz, iako rizičan, neometano se odvija. Zadužbina Nikole Spasića vlasnik je četiri stana na prvom spratu, dok su lokali u prizemlju i dalje u procesu restitucije. Naknadnom nadogradnjom se još devet porodica uselilo u izgrađene stanove.

- Prema izjavama stanara koji su se u trenutku terenskog inspekcijskog nadzora zatekli u objektu, problem održavanja fasade je višegodišnji - napominju iz Ministarstva građevine.

- Stambene zajednice nisu postigle dogovor sa Zadužbinom Nikole Spasića, koja je vlasnik posebnih delova zgrade na prvom spratu, čak ni u periodu kada je Grad učestvovao finansijski u sanaciji i rekonstrukciji fasada. Delovi fasade se već urušavaju, tako da Stambena zajednica, koja ima status pravnog lica, mora odmah da preduzme mere.

ODUZET PROSTOR

NAMA je država ovaj prostor oduzela 1959. godine, kada je i nadograđen - istakao je za "Novosti" upravitelj Zadužbine Vojin Đekić.

- Kompanija koja je radila nadziđivanje uzela je stanove za svoje službenike, kojima ih je kasnije i preprodala. Mi naplaćujemo neku sitnu rentu stanarima četiri stana koji imaju stanarsko pravo i to je sve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)