FASADA PRETI, SANACIJA ŠTO PRE: Zadužbina Nikole Spasića vapi za rekonstrukcijom (FOTO)

Š. Marović

31. 10. 2022. u 09:21

DAN posle incidenta u kojem je na devojčicu staru pet meseci pao deo fasade sa Zadužbine Nikole Spasića u pasažu "Milenijum", u Knez Mihailovoj ulici, građani i turisti prolaze ispod zgrade kao da se ništa nije dogodilo!

ФАСАДА ПРЕТИ, САНАЦИЈА ШТО ПРЕ: Задужбина Николе Спасића вапи за реконструкцијом (ФОТО)

Foto Š. Marović

Traka koju je komunalna milicija u subotu postavila radu upozorenja da je nebezbedno prolaziti tuda gotovo je pocepana i sklonjena, a na asfaltu su i dalje bili ostaci zida, koje juče niko nije pokupio.

Reporteri "Novosti" posetili su lokaciju u centru prestonice. Objekat sa kojeg se obrušio deo fasade decenijama se nalazi u jako lošem stanju. Fasada se ogulila, kablovi vire celom dužinom, a balkoni sa strane Obilićevog venca samo što ne padnu.

- Koliko puta smo upozoravali da je potrebno srediti spoljašnjost objekta, ali uzalud - za naš list priča stanar zgrade u Obilićevom vencu 17, Nikola Tintor. - Koliko živim ovde, a to je više od 30 godina, niko nije pipnuo fasadu niti pokušao da uradi nešto po tom pitanju. Pokušali smo i sa Zadužbinom Nikole Spasića da nađemo zajednički jezik, pošto su oni zaduženi za održavanje ovog vrednog zdanja koje je pod zaštitom, ali stalno napominju da nemaju novca za rekonstrukciju.

Podsetimo, u subotu oko 14.00, sa zgrade u pasažu "Milenijum", deo fasade pao je na kolica u kojima se nalazila petomesečna devojčica, državljanka Rusije. Kako je bebin otac istakao za naš list, ona je imala ogrebotine i sa majkom je završila u bolnici na daljem zbrinjavanju.

Foto Z. Jovanović

 

- Prizemlje i dva sprata pripadaju Zadužbini Nikole Spasića, dok je ostatak nadograđen 1960. godine - priča naš sagovornik. - Kada se gradio tržni centar "Milenijum", 2004. godine, bio je sklopljen dogovor sa Gradom da ta firma uredi stari pasaž onako kako je ranije izgledao, sredi fasadu i uradi stakleni krov. Slične najave mogle su se čuti i uoči izbora, ali do danas se ništa nije promenilo. Skoro su se obrušile i cigle sa terase ka Obilićevom vencu, sva sreća da niko nije prolazio u tom trenutku.

Ulaz u Obilićevom vencu 17 ima ukupno 13 useljenih stanova.

- Zaista ostaje nejasno što u subotu komunalne službe nisu pokupile ostatke dotrajale fasade - čudi se Tintor. - Pre 15 godine zaposleni u Zavodu za zaštitu spomenika kulture uzeli su otiske cele zgrade, ali od tada priča nije pokrenuta. Na zidovima se nalaze divni detalji, koje je zub vremena gotovo uništio. Na strani ka Obilićevom vencu postavljena je i zaštitna mreža, jer se tu nalazi veliki broj lokala. Stvarno sramota da jedna reprezentativna zgrada u centru prestonice, sagrađena davne 1902. godine, izgleda ovako loše.

 

PLANIRANA VELIKA SANACIJA

IAKO je Grad najavio da će se tokom 2021. godine, u sklopu radova na fasadama čak 33 objekta u užem centru prestonice naći i onaj u pasažu "Milenijum", to se nije desilo. Ovaj incident sa obrušavanjem dela zida na dete trebalo bi da ubrza proces i papirologiju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu