DIGITALNI ALATI I OSNOVCIMA: Sve sa kursa iz 2020. primenjuje se u nastavi, pomoć i u onlajn sistemu

Lj. Begenišić

30. 10. 2022. u 09:46

U OŠ "Braća Jerković" iz Železnika provodi se kraju projekat "Korak ka digitalizaciji - IKT obrazovanje za sve" kao deo "Erazmus+" programa, jednog od najvećih programa Evropske unije koji finansira projekte mobilnosti u oblasti obrazovanja.

ДИГИТАЛНИ АЛАТИ И ОСНОВЦИМА: Све са курса из 2020. примењује се у настави, помоћ и у онлајн систему

Foto Ž.Knežević

- Ovaj projekat je još jedan dokaz da i škole sa periferije grada mogu učestvovati na značajnim projektima koji će unaprediti njihov način rada - kaže Beba Ugrenović, nastavnica bilogije i hemije iz ove škole.

Ona podseća da je škola "Braća Jerković" u ovaj projekat ušla 2019. godine sa željom da unapredi digitalne kompetencije učenika i nastavnika. Projekat je podrazumevao dva odlaska nastavnika na seminare u Italiji i Holandiji. Pandemija izazvana virusom korona dovela je do toga da se trajanje projekta produži na 2022. godinu.

- Sve aplikacije i digitalni alati koje smo naučili na ovom kursu primenjeni su u nastavi, što je dobrodošlo u vreme korone, kada smo morali preći na onlajn nastavu - kaže ova nastavnica. - Akcenat je bio na digitalizaciji, a mi smo školu opremili digitalnim sredstvima kao što su pametne table.

Na seminaru koji je održan u Veroni, tokom februara 2020. godine, nastavnice koje su ga posetile naučile su da koriste brojne digitalne alate korisne za obrazovni proces. Svoje iskustvo prenele su kolegama iz škole, što je bilo i te kako dobrodošlo znanje, pošto je pandemija totalno poremetila rad škola i preusmerila nastavnike i učenike na učenje na daljinu. Korišćenje alata kao što su Kahoot, EdPuzzle, Edmodo, Screencaast-o-Matic, kao i metoda rada Obrnuta učionica i VTS (Visual Thinking Strategy), bilo je veoma značajno i korisno u teškom periodu za učenike i nastavnike na početku pandemije.

Drugi seminar održan je u martu 2022. godine u Holandiji.

- Neke od ideja koje su predstavljene na ovom seminaru već su u razmatranju za uvođenje i u školi "Braća Jerković" u Železniku.

 

RAVNOPRAVNO UČEŠĆE

Naše obrazovne institucije zadovoljavaju kriterijume za participaciju u svim "Erazmus+" projektima od 2019. godine, otkad je Srbija stekla status "programske države" i u okviru "Erasmusa" stekla jednaka prava kao i same članice EU. Prethodnih pet godina Srbija se vodila kao "partnerska država" i imala je ograničene mogućnosti učešća.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!