POSTAVLJEN PRVI KONTEJNER ZA OPASAN OTPAD: Prvi mobilni centar za separaciju i reciklažu otvoren u Grockoj

A. V. V.

29. 10. 2022. u 10:09

ŽITELjI Grocke prvi će u Beogradu moći da na jednom mestu odlože stare automobilske gume, akumulatore, motorna ulja, ambalažu od pesticida i druge toksične materije!

ПОСТАВЉЕН ПРВИ КОНТЕЈНЕР ЗА ОПАСАН ОТПАД: Први мобилни центар за сепарацију и рециклажу отворен у Гроцкој

Foto Beoinfo

Prvi mobilni centar za separaciju i reciklažu opasnog otpada otvoren je juče u ovoj opštini, a njime će upravljati preduzeće "Eko Grocka". Prema najavi nadležnih iz Grada, na ove posebne kontejnare uskoro će moći da računaju i stanovnici Mladenovca, ali i nekoliko drugih opština.

- Mobilni kontejneri za sakupljanje opasnog otpada imaju veliku ulogu u zaštiti životne sredine - istakao je predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

- Lokalnim planom za upravljanje otpadom od 2021. do 2030. godine predviđeno je postavljanje ovakvih mobilnih centara. Drugi mobilni kontejner biće dodeljen opštini Mladenovac, a preostalih 13 će JKP "Gradska čistoća" rasporediti prema potrebama. Ovde se odlaže otpad koji ne bi smeo da se odlaže sa komunalnim ili drugim vrstama otpada koji se reciklira.

Prema njegovim rečima, decenijama se sav otpad deponovao u Vinči zbog čega su se stvorili veliki problemi u prestonici. U toku je finalizacija tog velikog projekta, tako da sanitarna deponija u Grockoj neće više generisati zagađenje životne sredine.

- Preduzeće "Eko Grocka" će shodno potrebama donositi odluke o lokacijama na kojima će biti postavljen mobilni kontejner - ističe Nikodijević.

- Zadatak opštine Grocka je da sada informiše građane kako bi saznali sve pojedinosti u vezi sa odlaganjem opasnog otpada. Do kraja godine nabavićemo drobilicu za kabasti otpad, koju će, takođe, koristiti preduzeće "Eko Grocka".

Mobilni objekti imaju veliku ulogu u zaštiti životne sredine, Foto Beoinfo

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić zahvalio je Skupštini grada i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine na realizaciji ovog projekta.

- Do sada građani naše opštine nisu imali priliku da odlažu opasni otpad na adekvatan način, ali to se sada promenilo i potrudićemo se da mobilni kontejner koristimo na što bolji način - rekao je Pantelić.

OBILAZE GRAĐANE

DIREKTOR preduzeća "Eko Grocka" Nikola Macanović ističe da je postavljanje mobilnog kontejnera za opasni otpad prvi zajednički projekat sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine.

- U planu imamo i akcije tokom kojih ćemo obilaziti naselja na našoj opštini i prikupljati kabasti, ali i druge vrste otpada. Imamo mnogo ideja koje želimo da realizujemo, poput toplane u kojoj smo eliminisali štetne gasove, i siguran sam da ćemo uskoro moći da se pohvalimo novim rezultatima - rekao je Macanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!