TRI GODINE ZA MANJE OD DVA KILOMETRA: Bulevar patrijarha Pavla kao napušteno gradilište, čitavom dužinom trojica radnika

Š. MAROVIĆ

21. 09. 2022. u 13:08

IZGRADNjA Bulevara patrijarha Pavla ušla je u četvrtu godinu, a plan da se njegov drugi deo (prvo počeo da se radi) pusti do oktobra u ovom trenutku deluje previše optimistično.

ТРИ ГОДИНЕ ЗА МАЊЕ ОД ДВА КИЛОМЕТРА: Булевар патријарха Павла као напуштено градилиште, читавом дужином тројица радника

Foto Z. Jovanović

Rokovi za završetak ove deonice dužine od nepuna dva kilometra pomerani su nebrojeno puta otkad je 2018. godine počelo izmeštanje korita Topčiderke, odnosno kad su započeti radovi na drugom delu.

Reporteri "Novosti" juče su na ovoj deonici dugoj 1,8 kilometara zatekli samo razbacane tramvajske šine, a od radnika "ni korova". Slična je situacija i na prvoj deonici, koja je počela da se radi pre nekoliko meseci i čiji je rok za završetak maj sledeće godine. Prateći trenutnu dinamiku, i tu će radovi gotovo izvesno biti odloženi na neodređeno vreme.

Iako su semafori i saobraćajna signalizacija uredno postavljeni, a pešački prelazi iscrtani početkom godine, daljeg pomaka nema. Asfalt je potpuno završen, ali se čeka uređenje tramvajskih baštica. Verovatno su i građani ovog dela prestonice zaboravili da su ovom deonicom nekad prolazili tramvaji.

Foto Z. Jovanović

Na prvom delu, koji će rakovački bulevar spojiti sa mostom na Adi, trasa je samo očišćena. Na terenu su juče bila svega tri radnika, što svakako ne može pomeriti stvari sa mrtve tačke.

- Na nekim projektima postoji neodgovornost, a negde zato što su u poslove uvedeni ljudi bez konačnog projekta - nedavno je odgovorio gradonačelnik Aleksandar Šapić na pitanje zašto bitni gradski projekti kasne sa realizacijom.

Navodeći upravo primer ovog bulevara, Šapić je komentarisao:

- Kada uvedete izvođača radova bez konačnog projekta, onda ne možete ni da mu tražite da izvodi radove u skladu sa projektom, jer on nije ni postojao. Nego, u toku samog izvođenja radova završava se projekat.

Izmeštanje korita Topčiderke, što je bio preduslov za proširenje ulice, započeto je marta 2018. godine. Urađen je tada novi most u Pere Velimirovića i zacevljen Kaljavi potok. Radovi na drugoj etapi rakovičkog bulevara dugoj 1,8 kilometara počeli su još u septembru 2019. godine, a rokovi za završetak ovog projekta prolongirani su nekoliko puta.

Inače, vrednost radova na prvom delu saobraćajnice procenjena je na 2,05 milijardi dinara, a rok za izvođenje je 360 dana od uvođenja u posao. Izgradnja se odvija na trasi napuštene železničke pruge, čime je potpuno sačuvan Topčiderski park na ovom potezu. Projektom je obezbeđeno denivelisano ukrštanje tramvaja i drumskog saobraćaja, što znatno povećava bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Dužina ove saobraćajnice biće 1.940 metara i imaće po dve saobraćajne trake po smeru, razdvojene razdelnim pojasom širine četiri metra, dok će trotoari biti promenljive širine, a najmanje dva metra. Na trasi su planirana dva kružna toka i trokraka raskrsnica sa Bulevarom vojvode Mišića.

Pokušaj da budemo precizni i saznamo kakvi su novi rokovi nije uspeo, jer Direkcija za gradsko-građevinsko zemljište, u skladu sa novim pravilima Grada, ne šalje odgovore direktno, već posredstvom gradskih službi. Odgovor nije stigao ni posle dve nedelje čekanja.

KRIVA PROJEKTNA DOKUMENTACIJA?

NADLEŽNI su kao prvobitni kraj uređenja drugog dela Bulevara patrijarha Pavla najavili za proleće 2021. godine, ali je tada rok pomeren za početak septembra. Zbog nedostatka radnika i problema sa projektnom dokumentacijom, koja nije bila usklađena sa stvarnim položajem postojećih podzemnih instalacija na terenu, ni taj rok nije ispoštovan. Potom je sve trebalo da bude gotovo u junu, a izgleda da i oktobar deluje samo kao pusti san.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna