DO MESTA ZA SPLAV - NA LICITACIJI: Grad Beograd menja odluku i pravila o uređenju objekata na rekama

S. Vidačković

19. 09. 2022. u 16:00

AMBICIOZNI plan prethodnog saziva gradske vlasti da se uvede red među splavove na beogradskim rekama, od deljenja Save i Dunava u 78 zona, propisanih gabarita do kupovine brodova za skupljanje otpada oko ugostiteljskih lokala na vodi - pao je u vodu.

ДО МЕСТА ЗА СПЛАВ - НА ЛИЦИТАЦИЈИ: Град Београд мења одлуку и правила о уређењу објеката на рекама

Novosti

Odluka o postavljanju plutajućih objekata koju su beogradski odbornici doneli prošle godine sa svim navedenim kriterijumima u praksi nikad nije zaživela, pa je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić pre nekoliko dana najavio konačno uvođenje reda u splavarski haos.

Prema njegovim rečima, na sledećoj sednici Skupštine grada, koja će se održati krajem meseca, na dnevnom redu biće odluka koja bi trebalo bliže da odredi gde koji plutajući objekat može da bude i koje veličine, dok će se vlasnici na licitacijama boriti za lokaciju.

- Po prvi put, dobićemo jednu gradsku odluku u kojoj neće biti mešetarenja, u kojoj će se tačno znati gde ide splav, kojih gabarita, koliko se plaća, gde odlazi otpad, kako se čisti i koristi... - najavljuje Šapić. - Sve ono što je na snazi u bilo kom lokalu u gradu gde postoje jasna pravila. Kada budemo doneli odluku u Skupštini, biće obavešteni vlasnici splavova, pre svega na savskom šetalištu. Znaće koliko ima potencijalnih lokacija, a onda će vlasnici moći da licitiraju.

Prvi čovek prestonice kaže da će oni koji putem licitacije budu dobili svoje mesto u skladu sa planom koji Grad napravi morati da izmiruju svoje obaveze. Oni koji ne budu to poštovali, imaće oko mesec dana da uklone splav.

UREĐENjE SAVSKOG ŠETALIŠTA

- VERUJEM da ćemo obezbediti novac da dugogodišnja najava rekonstrukcije i sređivanja savskog šetališta bude sledeće godine. Da imamo šetalište koje neće biti ništa manje lepo od Beograda na vodi. Novobeograđani to zaslužuju, jer ćemo dobiti taj deo grada koji će biti na ponos i zadovoljstvo svima - kazao je gradonačelnik.

- Ako to ne budu uradili, mi ćemo ga skloniti u saradnji sa Rečnom policijom ili vojskom - precizirao je Šapić.

Gradski oci su prošle godine zbog toga što na obalama beogradskih reka ima mnogo splavova koji ne zadovoljavaju većinu kriterijuma, odlučili da uvedu nova pravila. Bilo je predviđeno da se Sava podeli u 64 a Dunav u 14 zona, da lokali na vodi ne smeju biti viši od sedam metara, a nije bilo dozvoljeno da svojim gabaritima zaklanjaju pogled na drugu stranu obale, pogotovo ako je tamo neki spomenik.

Ugostiteljski objekti na reci / Foto N. Skenderija

Ovaj akt trebalo je da definiše i ko je nadležan za održavanje čistoće oko ugostiteljskih plovila. Kako se kaznom od 100.000 dinara za vlasnike nije postiglo ništa, a prljavština oko lokala je ostala, Grad je planirao da kupi reciklažne brodove koji bi skupljali otpad sa površine Save i Dunava, kako se ne bi taložili oko splavova. Međutim, sve stavke ove odluke, mada usvojene, ostale su samo na papiru. Da li će i Šapićeva rešenja proći jednako neslavno kao i prethodna, i da li će svih 319 plovila na Savi i Dunavu i dalje plutati bez pravila videće se ubrzo, pošto ovaj predlog aminuju beogradski odbornici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!