VELIKA KIRIJA STAVLJA KATANAC: U Nušićevoj ulici za samo nekoliko meseci zatvoreno čak osam lokala

B. Borisavljević

05. 08. 2022. u 15:00

NA potezu od samo stotinak metara, od izlaza iz podzemnog u Nušićevoj ulici do Terazija, poslednjih meseci je zatvoreno čak osam lokala!

ВЕЛИКА КИРИЈА СТАВЉА КАТАНАЦ: У Нушићевој улици за само неколико месеци затворено чак осам локала

Pojedini objekti ne rade duže vreme, Foto N. Skenderija

Slična je situacija i duž Bulevara despota Stefana, Ruzveltove i drugih ulica u užem ili širem centru grada. Pandemija, prelazak na rad od kuće i zatvaranja, naterala je privatnike da stave katanac na butike, prodavnicu igračaka, optičarsku radnju, kafić.

Neizvesnost poslovanja i visoka kirija, razlozi su što ovi lokali "zvrje" prazni.

Kako smo saznali u agenciji, koju je vlasnik dva lokala u Nušićevoj ulici angažovao za izdavanje prostora, zainteresovanih ima, ali kad čuju za cenu odmah odustaju. Za veći lokal od 110 metara kvadratnih, mesečna cena zakupa iznosi 2.200 evra, dok je za manji potrebno izdvojiti 1.200 evra. Kada se tome dodaju režijski troškovi za struju, vodu, grejanje, pa plate zaposlenih i sve ostalo, teško ko će se odlučiti da krene u neizvesnu avanturu.

- Najčešći razlog što privatnici zatvaraju lokale je zabrinutost da li će uspeti da pokriju sve troškove i zarade, najpre zbog pandemije, a potom i zbog rasta cena uslovljenog aktuelnim ratnim sukobima u Ukrajini - kažu u ovoj agenciji.

- Prosečna cena izdavanja kvadrata poslovnog prostora se kreće od 12 do 15 evra po metru kvadratnom. Međutim, ona varira u zavisnosti od lokacije, starosti zgrade. Trenutno su najtraženiji lokali u Novom Beogradu, jer je to opština gde je locirano mnoštvo domaćih i stranih kompanija. Poslovni prostor se najčešće traži za otvaranje kancelarija, ali i za otvaranje lokala sa brzom hranom.

Tokom dve godine, koliko traje aktuelna pandemija, cene poslovnog prostora su se menjale. Najviše su išle naruku vlasnicima stanova, lokala, kuća. Pošto su radnici masovno radili od kuće, u jednom trenutku došlo je i do viška kvadrata. Međutim, mnoge firme su se vratile na staro "radno vreme" u kancelarijama. Ima i onih koji su shvatili da im je rad od kuće jeftiniji i isplativiji.

- Poslednjih godina se beleži ekspanzija firmi iz IT sektora, koje često za svoje kancelarije biraju kuće - navode u agenciji.

- Najčešće su to vile na Senjaku i Dedinju, Profesorskoj koloniji i u Starom gradu. Takođe, traženi su i kondominijumi kao što su Beograd na vodi ili A blok.

Iako se u pojedinim delovima grada lokali zatvaraju, u agencijama ističu da je izdavanja poslovnog prostora, ipak, isplativ biznis. Kako navode agenti nekretnina, vlasnici se pre odlučuju da izdaju lokale uz plaćanje kirije na mesečnom nivou, nego da ih prodaju.

OD SAVAMALE DO USTANIČKE ULICE

PREMA "cenovniku" u jednom od oglasa za nekretnine, za lokal u Savamali od 35 metara kvadratnih mesečna kirija je čak 900 evra, a u Ustaničkoj ulici za istu površinu - 250 evra. Koliko se cene razlikuju, pokazuje i primer poslovnog prostora od 60 kvadrata, koji se u Beogradskoj ulici izdaje se za 1.300 evra, a u Cvijićevoj za 500 evra. Za kuću od 500 kvadrata na Dedinju, vlasnik traži 5.000 evra.

U A bloku poslovni prostor veličine 80 kvadrata košta 1.200 evra, a za veće kvadrature cena ide i do 10.000 evra mesečno. Za 69 kvadrata na lokaciji "Vest 65" potrebno je izdvojiti oko 1.500 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!