BIGZ NOV NA PROLEĆE: Počinju radovi na jednom od simbola prestonice, evo kako će da izgleda posle obnove (FOTO)

Š. MAROVIĆ

21. 06. 2022. u 16:00

POD budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture firma "Marera propertis" započela je kompletnu rekonstrukciju zgrade BIGZ (Beogradski izdavačko-grafički zavod), jednog od simbola prestonice.

БИГЗ НОВ НА ПРОЛЕЋЕ: Почињу радови на једном од симбола престонице, ево како ће да изгледа после обнове (ФОТО)

Foto: I. Marinković

Zdanje na Bulevaru vojvode Mišića 17 sagrađeno 1937. godine, zbog kog je čuveni arhitekta Dragiša Brašovan nagrađivan, biće kompletno završeno do kraja marta sledeće godine i postaće poslovna zgrada A klase, s restoranom na krovu. Investicija je vredna 20 miliona evra.

Reporteri "Novosti" imali su jedinstvenu priliku da obiđu kompletno zdanje pre unutrašnjih radova. Zgrada BIGZ se od tridesetih godina prošlog veka nalazi na Senjaku i jedno je od najvećih ostvarenja jugoslovenske moderne, s ukupno 11 spratova, korisne površine čak 40.000 kvadrata, odnosno 3.500 po etaži.

- Od ovog objekta izuzetno značajnog za prestonicu napravićemo reprezentativno zdanje, ali ćemo zadržati sve konture i prepoznatljivost - istakli su za naš list u "Mareri". - Bilo je veoma teško doći do ogoljenih zidova, pošto je najteži posao bio očistiti kompletanu zgradu, gde je vladao, malo je reći, pravi haos. Po spratu je odneto oko 800 kubika raznog smeća.

BRAŠOVANOV PROJEKAT

OBJEKAT je izgrađen po zamisli arhitekte Dragiše Brašovana kao zgrada Državne štamparije između 1934. i 1941. godine u obliku ćiriličnog slova P, nalik štamparskoj mašini. U tom trenutku bila je četvrta štamparija po veličini u Evropi, s visinom od 64 metra i 3,5 hektara korisne površine. Tokom izgradnje ovog objekta prvi put je primenjena tehnika da se temelj postavi na ploči od armiranog betona.

Na samom gradilištu vodi se računa o svakom detalju, a prve skele postavljene su i sa spoljašnje strane grandioznog zdanja. Trenutno je u posao uveden izvođač koji sređuje fasadu, a tokom rekonstrukcije biće ugrađena troslojna aluminijumska stakla.

- Fasada će samo biti osvežena originalnom bojom - ističu naši sagovornici. - Zavod nam ne bi dozvolio da postavimo aluminijumske prozore da u originalnom projektu Dragiša Brašovan nije predvideo baš takvu vrstu stolarije. Boju smo birali čak tri nedelje, pošto je svi doživljavaju kao braon, a ona je ustvari sivkasto-plava. Samu fasadu prali smo sa deset vrsta hemijskih sredstava, a deo koji nije upotrebljiv se obija, malteriše, pa se stavlja veštački kamen koji će se pogoditi sa starim delom. Očekujemo da spoljašnjost zgrade, sa urađenim linearnim, dekorativnim osvetljenjem, bude gotova do kraja godine.

Kompletno je ispitana i struktura zgrade. I sama unutrašnjost bivše štamparije zadržaće svoj pređašnji izgled, ručni portreti biće sačuvani, a pločice samo očišćene.

- Postojaće dva glavna ulaza, s tim da će onaj iz Bulevara vojvode Mišića kompletno biti preuređen. Biće urađeno i sedam novih liftova. Očekujemo da dnevno na terenu bude aktivno oko 300 radnika raznih profila, kako bi do kraja marta kompletan posao bio priveden kraju - kažu u "Mareri".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024