ORDINACIJE U DEBELOM HLADU AVALE: Preventivna provera zdravlja DZ "Voždovac" okupila veliki broj građana

Branka Borisavljević

20. 06. 2022. u 09:11

ORDINACIJE Doma zdravlja "Voždovac" juče su "izmeštene" na Avalu.

ОРДИНАЦИЈЕ У ДЕБЕЛОМ ХЛАДУ АВАЛЕ: Превентивна провера здравља ДЗ Вождовац окупила велики број грађана

Foto: D. Milovanović

U prelepom zelenilu i debeloj hladovini beogradske planine, meštani okolnih naselja, ali i posetioci, imali su priliku da na jednom mestu popričaju sa lekarom opšte prakse, pregledaju očno dno, izmere pritisak, puls i šećer u krvi, posavetuju se sa psihologom, odrede BMI, saznaju kako da se pravilno hrane, o štetnosti pušenja...

Ovo je samo jedna u nizu akcija preventivnih pregleda DZ "Voždovac", pod nazivom "U prirodu po zdravlje." Građani su oduševljeno pozdravili ovu akciju, a najveće interesovanje je vladalo za pregled kod oftalmologa. Među pacijentima su prednjačili pripadnici srednje generacije, koji zbog obaveza na poslu i oko dece, tokom nedelje, nisu u prilici da posete lekara i obave neophodne preglede.

Foto: D. Milovanović

Jedna od njih je i Snežana Mitić, koja je na planinu došla sa ocem i prijateljicom i nije znala za akciju. Zahvaljujući preventivnim pregledima saznala je da ima povišen šećer i pritisak.

- Ljubitelji smo prirode i šetnje, tako da smo došli spontano - priča nam Snežana. - Oduševila sam se kad sam videla lekare iz DZ "Voždovac". Kod lekara opšte prakse sam izmerila šećer i bio je povišen. Doručkovali smo u prirodi, čekam da ponovim merenje. Saznala sam da mi je i pritisak povišen. Nisam znala jer se dobro osećam. S obzirom na moje godine, neuredan način ishrane, ovo nije iznanađenje. Planiram da se konsultujem sa lekarom oko ishrane.

Iako je malo duže čekala na oftalmolški pregled, Snežana kaže da se isplatilo. Jer, navodi, reč je o temeljnom snimanju, a lekar se svakom pacijentu posveti. Otkriva nam da planira da ode i kod psihologa, jer smatra da nam je svima potreban kako bi nas naučio kako da se nosimo sa svakodnevnim stresom. Bežimo.

Foto: D. Milovanović

Njena prijateljica Mirjana Maksimović je inače dijabetičar, hronični bolesnik. Oduševljena je lekarima i pažnjom koju poklanjaju pacijentima.

Deka Nenad Mitić ima, kako kaže, "svega" 88 godina. Živi u podnožju Avale i nije mu teško da se peške popne do vrha. Optimizam koji širi oko sebe danas se retko sreće i kod mnogo mlađih.

- Živimo lepo, slažemo se. Nemam problema sa decom, nemam problema ni sa ljudima - priča nam Nenad. - Živim u skladu sa prirodom i nemam neprijatelje. Volim ljude. Poreklom sam sa Stare planine, tako da volim ovaj ambijent. Pregledao sam se. Nemam većih zdravstvenih problema. Slabije čujem i vidim, ali to ne iznenađuje u ovim godinama. Za očekivati je.

Dom zdravlja "Voždovac" nastaviće i u narednom periodu sa preventivnim pregledima.

 

DIREKTORKA DAVALA SAVETE

Savete svojim sugrađanima na Avali davala je i dr Nevenka Veličković, direktor DZ "Voždovac". Ona je istakla da će i u narednom periodu nastaviti sa ovakvim akcijama.

- Ove aktivnosti su preko potrebne jer građani pored boravka u prirodi kada se stres smanjuje, a zdravlje poboljšava, mogu da urade kontrole i dobiju savete od lekara za zadravstvene poteškoće koje imaju, ili da se preventivno informišu - istakla je dr Veličković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024