IZ VRTIĆA PRAVO U ŠKOLU: Budući prvaci mogu da idu u obdanište sve do 31. avgusta

B. BORISAVLjEVIĆ

21. 06. 2022. u 14:00

RODITELjI predškolaca ne treba da brinu jer će njihovi mališani biti zbirnuti tokom leta.

ИЗ ВРТИЋА ПРАВО У ШКОЛУ: Будући прваци могу да иду у обданиште све до 31. августа

Foto: P. Milošević

Budući prvaci će u vrtiće moći da idu do 31. avgusta. Kao i svakog leta u odbaništima se očekuje manje dece, posebno u avgustu pa će, u zavisnosti od interesovanja roditelja, kao i korišćenja godišnjih odmora zaposlenih, predškolske ustanove praviti programe spajanja grupa. Pri tome će se voditi računa da u grupama budu deca istog uzrasta.

Pripremni predškolski program, kako se navodi u pravilniku, mora trajati najmanje devet meseci, od 1. septembra i do 31. avgusta. Grupe koje su u četvorosatnom programu i smeštene su u osnovnim školama, koje su zatvorene tokom raspusta, neće moći tokom leta da idu u vrtić.

Letnji raspust je i vreme kada se predškolske ustanove isprazne. Praksa iz prethodnih godina je pokazala da roditelji, koji imaju decu u vrtićima, uglavnom koriste godišnje odmore u junu i septembru. U julu dosta mališana boravi u vrtićima, dok u avgustu posećenost opada, jer se tada većina predškolaca rastaje sa drugarima iz obdaništa i sprema se za polazak u školu. Primetno je da u letnjim mesecima opada i naplata, jer roditelji zbog odlaska na letovanje i troškova koje imaju odlažu plaćanje računa za boravak dece u obdaništu.

DOLAZNOST

PROSEČNA dolaznost dece, tokom leta je oko 50 odsto, a najviše dece je redovno pohađalo obdanište 2015. godine - oko 62,4 odsto. Statističari su izračunali da vrtić redovno pohađa tek nešto više od polovine upisanih, odnosno 59,6 odsto njih.

Najviše dece ide redovno u mladenovačke vrtiće - 67,55 odsto.

Većina privatnih vrtića će raditi kao i tokom godine. Subvencija boravka iz gradske kase ne važi za period kada deca ne idu u obdanište. Tako da će roditelji, za period kada deca ne budu išla u vrtić, plaćati punu cenu boravka koja se, u zavisnosti od ustanove, kreće od 250 do 400 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili