KRAJ ŠKOLE "NA SUVO": Tradicionalno kupanje maturanata u fontanama ove godine izostalo

A. V. V.

04. 06. 2022. u 06:47

TRADICIONALNO kupanje maturanata u fontani na Trgu Nikole Pašića u petak je izostalo! Ekipe iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" u jutarnjim satima isključile su vodu zbog radova, ali i, kako smo nezvanično saznali, đaka srednjih škola koji su u petak okončali četvorogodišnje školovanje. Učenici stručnih škola tako nisu mogli u skladu sa dugogodišnjom tradicijom da proslave kraj školovanja brčkanjem i prskanjem u fontanama.

КРАЈ ШКОЛЕ НА СУВО: Традиционално купање матураната у фонтанама ове године изостало

Foto M. Anđela

Kako su za "Novosti" rekli u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", u petak ujutru njihove ekipe ugasile su fontane na Trgu Nikole Pašića i na Slaviji zbog redovnog servisa pumpi na podstanicama.

- Obe fontane biće puštene u subotu uveče, odnosno večeras - navode za naš list u ovom preduzeću.

Međutim, kako smo nezvanično saznali, da slavine budu suve uticalo je i redovno skakanje u vodu koje maturanti prestoničkih škola praktikuju svakog proleća. Ranije se u više navrata dešavalo da tokom kupanja tinejdžeri oštete delove fontane, zbog čega su nadležni, između redovnih radova, iz predostrožnosti isključili vodu.

Kupanjem u fontani na Trgu Nikole Pašića maturanti svake godine obeleže kraj školovanja. Fotografije tinejdžera kako u šarenim majicama sa potpisima svojih drugara uskaču u vodu i prskaju se tradicionalna je pred početak leta. Na brčkanje u fontanama najčešće se odlučuju maturanti iz srednjih škola koje se nalaze u centru, i kojima je ovaj vodoskok najbliži.

Foto M. Anđela

Iako je tradicionalno "osvežavanje" izostalo, maturanti su na druge načine proslavili kraj srednjoškolskog obrazovanja. Tako su ulice prestonice i dvorišta škola u petak bile preplavljene đacima koji su uz muziku i hladne napitke obeležili kraj škole. Pojedini su čak palili i - baklje.

ŠETNjA KROZ KNEZA MILOŠA

GRUPA maturanata je kraj škole u petak obeležila i šetnjom kroz Kneza Miloša! Đaci jedne srednje škole su u popodnevnim satima zauzeli jednu traku i uz pesmu i zastave Srbije proslavili svoj dan. Zbog njih, saobraćaj je u žili kucavici glavnog grada u tom periodu bio otežan i odvijao se usporeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna