SVE POD KAMERAMA DO KRAJA 2022: Posao na postavljanju novog sistema zaštite Beogradske tvrđave u toku

J. D.

21. 05. 2022. u 12:19

KOMPLEKS Kalemegdana, koji sada obezbeđuju samo čuvari, do kraja godine biće u potpunosti pokriven video-nadzorom. Radovi na postavljanju novog sistema su trenutno u toku, kako je i planirano prošlogodišnjim tenderom.

СВЕ ПОД КАМЕРАМА ДО КРАЈА 2022: Посао на постављању новог система заштите Београдске тврђаве у току

Foto B. Subašić

Kad posao bude završen, u kompleksu Beogradska tvrđave na 64 lokacije biće 67 kamera visoke rezolucije. Tamo gde ne bude bila moguća montaža video-nadzora, zbog specifičnosti objekata ili narušavanja lepog pogleda, predviđeno je postavljanje novih stubova visine četiri metra.

- Projekat postavljanja video-nadzora je u smislu građevinskih radova je veoma kompleksan i trenutno aktvino radimo na njegovom sprovođenju - objašnjavaju nadležni iz JP "Beogradska tvrđava". - Video-nadzor funkcioniše kao celina, i kako još nije završen, trenutno nije postavljena nijedna kamera u okviru ovog projekta za koji se nadamo da će biti završen do kraja godine.

Ranijim planom predviđeno je da se na Savskom šetalištu, neposredno ispred Velikog stepeništa, pored postojećih jarbola, naprave temelji za mobilni stub od četiri metra, kako se ne bi ugrožavala postojeća vizura. Biće instalirana i bežična internet mreža sa ukupno 16 pristupnih tačaka, koje će biti na lokacijama gde se najčešće zadržavaju posetioci Kalemegdana, odnosno turisti.

Kada kamere počnu da rade, ovaj najatraktivniji turistički kompleks u prestonici biće dodatno obezbeđen. Iako su radnici obezbeđenja ovde prisutni 24 časa svakog dana, mesečno se u proseku spreči petnaestak krađa i pokušaja uništavanja kulturnih dobara, što ipak nije dovoljno. Osim što je nedostatak kamera "ohrabrivao" vandale da nanose štetu znamenitostima, identifikacija i kažnjavanje bahatih bili su nemogući.

Najveća šteta napravljena je pre dve godine, kada su vandali provalili u Barutanu, oborili rimsku statutu iz 2. veka, koja je pukla u nekoliko delova. A redovno se grafitima uništava i spomenik Grobnice narodnih heroja.

VRAĆAJU STATUU "MOLITVA"

STATUA "Molitva" posvećena Urlihu Celjskom, suprugu knjeginje Katarine Branković, ćerke despota Đurđa Brankovića i Jerine, biće ponovo vraćena na Kalemegdan. Delo vajara Frana Kršinića iz parka sa prestoničke tvrđave uklonjeno je posle 1945. godine odlukom komunističkih vlasti. Premeštena je zatim u park "Manjež", a od 1993. godine se nalazi u depou Narodnog muzeja i uskoro će biti ponovo među Beograđanima na Kalemegdanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Laserska hirurgija prostate - kada i kome se preporučuje?