GRUPA GRAĐANA TRAŽI IZMENE MIMO PLANA: Stopirana obnova šetališta u Novom Beogradu, "Zajednička akcija" i "Zelenilo" u sukobu od aprila

Š. MAROVIĆ

16. 05. 2022. u 07:52

TREĆA faza rekonstrukcije novobeogradskog šetališta "Lazaro Kardenas" u Bloku 70 nije predviđena planom radova "Zelenila" za ovu godinu i neće biti realizovana do 2022, kako je planirano. Razlog odlaganja uređenja je neslaganje stanara okupljenih oko građanske inicijative "Zajednička akcija Blok 70 i 70A" i javnog preduzeća oko korekcija idejnog projekta.

ГРУПА ГРАЂАНА ТРАЖИ ИЗМЕНЕ МИМО ПЛАНА: Стопирана обнова шеталишта у Новом Београду, Заједничка акција и Зеленило у сукобу од априла

Foto P. Milošević

Radovi su tokom 2019. počeli u Bloku 45, prošle godine je novo ruho dobio i susedni Blok 44, a kao poslednja faza bilo je predviđeno uređenje najkompleksnijeg dela, Bloka 70. Ipak, realizacija ovog projekta moraće da sačeka sledeću godinu, potvrdili su našem listu i u "Zelenilu".

Iz udruženja građana "Zajednička akcija Blok 70 i 70A" ističu nezvanično za "Novosti" da "deluje" da je "Zelenilo" nemogućnost ispunjenja njihovih molbi iskoristilo kako bi odustali od ovog projekta i svoje prioritete preusmerili na neke druge lokacije.

- Imali smo nekoliko konstruktivnih i korektnih razgovora sa njihovim timom - kažu za naš list u "Zajedničkoj akciji". - Iako smo mislili da sve teče svojim tokom, odjednom smo krajem aprila ostali zatečeni kada je projekat stopiran zbog naših molbi zbog svega nekoliko korekcija predloženog rešenja. Tražili smo da se postave potapajući stubići jer bahati vozači uzurpiraju prostor, a potrebno je ugraditi i pet javnih česama. Takođe, na đubrijerama obavezno treba postaviti i poklopce, kako se smeće ne bi raznosilo. Smatramo da ti razlozi, koje "Zelenilo" može realizovati sa partnerima, nisu povod da se odustane od projekta.

Iz "Zelenila" ističu da je izvođenje radova na sanaciji šetališta "Lazaro Kardenas" bio prioritet preduzeća i u skladu sa planom trebalo je da počnu 2022.

- Usled neslaganja Udruženja građana "Zajednička akcija blok 70 i 70A" sa predloženim rešenjem i problemima koji su nastupili oko nemogućnosti realizacije pojedinih zahteva, od projekta se trenutno odustalo - kažu u preduzeću.

 

Novosti

U "Zelenilu" potvrđuju da su stanovnici tražili ugradnju potapajućih stubića, koje njihovo preduzeće ne poseduje, kao i postavljanje stubića i na površine koje nisu obuhvaćene prvom fazom rekonstrukcije. Takođe, tvrde da su žitelji ovog kraja negodovali i zbog postavljanja građevinskog kontejnera za smeštaj radnika i opreme, a nisu mogli ispuniti zahtev da se sugrađanima obezbedi neometan prolaz kroz gradilište.

Traženo je i pet česama, kažu u "Zelenilu", a građani su umesto gumene podloge želeli postavljanje granulisanog šljunka ili peska ispod dečjih rekvizita.

- Takođe, insistirali su na izgradnji parka za pse, a kada je predložena konkretna lokacija na kojoj je park mogao da se uradi, posle nekoliko dana su ipak odustali od ove ideje - tvrde u "Zelenilu".

VREDNOST OKO TRI MILIONA EVRA

TOKOM prve faze radova u Bloku 45 uređeno je 25.000 kvadrata prostora, a tokom 2A i 2B faze još 40.000 kvadrata. Prostor je dobio nove klupe i đubrijere, uređene su sve pešačke staze i zasađene nove sadnice, sanirana dečja igrališta i teretane na otvorenom. Ukupna vrednost investicije iznosi 312 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna