GREJANJE ZA 160.000 STANOVA: "Elektrane" za brzi početak izgradnje tople veze Obrenovac - Novi Beograd

A. Z. K.

21. 04. 2022. u 07:52

KAKO bi se obezbedila energetska stabilnost neophodno je da se što pre započne s izgradnjom toplodalekovoda TENT A - Toplana "Novi Beograd". Ovo su saopštili u JKP "Beogradske elektrane" nakon sastanka koji je održao direktor ovog preduzeća Rade Basta s predstavnicima kompanije Power construction corporation of China, koja je i nosilac ovog projekta.

ГРЕЈАЊЕ ЗА 160.000 СТАНОВА: Електране за брзи почетак изградње топле везе Обреновац - Нови Београд

Toplana na Novom Beogradu / Foto D. Milovanović

Planom je predviđeno da se iz dva bloka termoelektrane "Nikola Tesla A" (TENT A) preuzima toplotna energija i da se transportuje do toplane na Novom Beogradu, a na ovaj način bila bi obezbeđena energija potrošačima koji se greju iz ove i toplana "Dunav" i "Konjarnik". Na ovaj način bila bi obezbeđena energija za snabdevanje polovine od ukupno 318.500 stanova.

Prema rečima direktora JKP "Beogradske elektrane" na nestabilno stanje energetike utiče poremećaj u snabdevanju energijom i energentima zbog sukoba na području Ukrajine, kao i cene energenata.

- Moramo da se okrenemo svim raspoloživim domaćim resursima, a ovaj projekat će obezbediti ne samo stabilnost, već i niže cene energije - rekao je Basta.

Predstavnici kompanije Power construction corporation of China prihvatili su zadatak da što pre krenu s realizacijom projekta.

SARADNjA SA PARTNEROM IZ KINE

UGOVOR u sklopu kog su planirani ovi radovi potpisan je u januaru 2020. godine. Tada su paraf na ovaj projekat stavile JKP "Beogradske elektrane", Grad Beograd i kompanija Power construction corporation of China. Kako su rekli u "Elektranama", ovo je jedan od najznačajnijih nacionalnih energetskih projekata, koji će povezivati proizvodne kapacitete "Elektroprivrede Srbije" i "Beogradskih elektrana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024