OTKRIVEN MURAL U GROCKOJ: Lik Brane Perović na zidu škole

J.D.

25. 03. 2022. u 16:43

U okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ u Grockoj je upriličeno svečano otkrivanje jednog od ukupno deset murala posvećenih izuzetnim ženama u Srbiji i javna debata kojoj su prisustvovale brojne zvanice i sugradjani, kao i učenici Srednje škole u Grockoj.

ОТКРИВЕН МУРАЛ У ГРОЦКОЈ: Лик Бране Перовић на зиду школе

Privatna arhiva

Mural posvećen Branislavi Perović, prvoj ženi direktorki jednog od vodećih naučnih instituta u državi, oslikan je na zidu OŠ„Ilija Garašanin“ (Bulevar revolucije 11 u Grockoj), i nastao je u okviru istoimenog projekta Ambasade Kraljevine Holandije, Centra za ženske studije i Kulturnog centra Grad, a u saradnji sa upravom Opštine Grocka.

Otkrivanju murala je prethodio razgovor u sali Opštine Grocka sa početkom u 12 časova, posvećen pre svega radu i delu ove izuzetne žene, a potom i položaju žena u obrazovanju i nauci, kao i društvu uopšte. O dostignućima Branislave Perović govorile su direktorka Centra za ženske studije, Daša Duhaček i istoričarka Ivana Pantelić. Prisutnima su se obratile predsednica SO Grocka Dušica Memarović, zamenica ambasadora Kraljevine Holandije Ane Sitske Brinks, i direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić, ujedno predstavnica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Grocka. Od članova porodice, Branislavinog sina Nebojše Neškovića i unuke Jovane Todorović, čuli smo manje poznate činjenice o njenom životu i radu, iz ličnog ugla. Nakon kulturnog dogadjaja, gosti su posetili Gročansku čaršiju i skulpturu Gročanke, Legat dr Aleksandra Kostića, a posetu Grockoj su završili obilaskom Rančićeve kuće u Grockoj.

Branislava Perović je prva žena direktorka jednog od vodećih naučnih instituta u državi, i to u oblastima prirodnih i tehničkih nauka. Ona predstavlja neuobičajen spoj napredne aktivistkinje i vrhunske naučnice jer je za vreme rata aktivno i predano učestvovala u borbi protiv fašizma, rizikujući svoj život, ali je istovremeno i izuzetno važna u istoriji naše nauke – radila je na projektovanju najsofisticiranije opreme koja se koristi u institutu „Vinča“, formirala je Odeljenje za separaciju radioaktivnih izotopa, a zatim i Laboratoriju za atomsku fiziku u okviru Instituta.

Na javnom pozivu za izradu murala odabrani su strit-art umetnici, a prema usvojenom predlogu rešenja, Vuk Đurić Endo izabran je da oslika mural inspirisan Branislavom Perović u Grockoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna