MARTINOVIĆI TRAŽE ZEMLJU GDE JE NOVA STANICA BAS? Izgradnja nove autobuske stanice u novobeogradskom Bloku 42 kasni

Š. Marović

23. 03. 2022. u 10:45

IZGRADNjU nove autobuske stanice u novobeogradskom Bloku 42, pored problema sa probijanjem rokova i situacije sa virusom korona, dodatno bi mogli da uspore i neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi na parceli.

МАРТИНОВИЋИ ТРАЖЕ ЗЕМЉУ ГДЕ ЈЕ НОВА СТАНИЦА БАС? Изградња нове аутобуске станице у новобеоградском Блоку 42 касни

Foto M. Anđela

Iako se zemljište vodi na Grad Beograd, navodno su se pojavili članovi porodice Martinović koji su podneli u katastar zahtev za ovaj vredan plac.

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo i poslali zahtev za hitan sastanak rukovodstu BAS, a pominje se mogućnost generalnohg štrajka. Prema dogovoru, radnici će razgovarati sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem u četvrtak. Izgradnja budućeg glavnog prestoničkog autobuskog čvorišta teče sporije nego što je to planirano. Obrisi savremenog objekta samo se naziru.

- Stanica se gradi na 3,9 hektara zemljišta u vlasništvu grada, a BAS je kao korisnik stavio hipoteku, da bi za izgradnju podigao 12 miliona evra kredita - kaže predsednik sindikata Slobodan Kovrlija.

- Odjednom se pojavljuje imovinsko-pravni problem tako što tri osobe sa prezimenom Martinović traže da na njih bude upisan plac u Bloku 42, tvrdeći da im pripada. Zato tražimo od gradskih institucija, koje su i vlasnici 40 odsto akcija, da reaguju i otkriju u čemu je problem.

Foto M. Anđela

Zaposleni na BAS, njih 678, hitno traže od poslodavstva da ih obavesti kada će nova stanica biti završena, kolika su dugovanja preduzeća, kao i kakvo je trenutno finansijsko stanje.

- Plate radnika smanjene su za 30 odsto prethodne godine, a prihodi su za 35 odsto manji - ističe on.

- Takođe, izdata je i druga građevinska dozvola za izgradnju perona i stanične zgrada, gde stoji da će se uložiti 48.000.000 evra, duplo više od prvobitne cifre. Čuli smo i da je raskinut ugovor sa izvođačem koji je do sada izvodio radove, a da će tokom sledeće nedelje novi biti uveden u posao. Uveravaju nas da će biti mnogo veći broj radnika na terenu.

Mnogobrojne nedaće prate izgradnju nove autobuske stanice, koja se u projektima pominje već četiri decenije. Ukoliko se ispostavi da imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni, uveravaju iz sindikata, otvaranje ovog čvorišta moglo bi da se još prolongira.

NEDOVOLjNO RADNIKA NA GRADILIŠTU

REPORTERI "Novosti" uverili su se da u Bloku 42 trenutno radi mali broj radnika, kao i građevinskih mašina. Kompletno su urađene samo pristupne saobraćajnice. Na samoj stanici popločani su dolazni peroni, ali još uvek nisu pokriveni.

Slična je situacija i sa staničnom zgradom, koja trenutno ima samo temelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)