PROŠLE GODINE PRIJAVLJENO 935 NAPADA: Ekipe JKP "Veterina Beograd" sve više angažovane zbog incidenata sa psima koji žive na ulicama grada

A. VOJINOVIĆ

14. 03. 2022. u 10:23

IAKO na prestoničkim ulicama ima više napuštenih ljubimaca koji su uglavnom odgovorni za ujede, stanovnike glavnog grada neprijatno iznenadi kada na njih "skoče" vlasnički psi!

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ПРИЈАВЉЕНО 935 НАПАДА: Екипе ЈКП Ветерина Београд све више ангажоване због инцидената са псима који живе на улицaмa града

Foto M. Koković

Samo od početka ove godine nadležnima je prijavljeno ukupno 117 napada krznenih životinja, od kojih je ogrlicu imalo njih 14, dok je lane bilo zabeleženo 935, a čak 100 su bili vlasnički psi.

Kako su za "Novosti" rekli u JKP "Veterina Beograd", u slučajevima kada se dogode napadi pasa na ulicama prestonice, procedura je da se o tome najpre obaveste ekipe "Zoohigijene".

- Nakon toga, naše ekipe izlaze na lokaciju i hvataju jedinku koja je nanela ozledu uz prisustvo osobe koja je to prijavila da bismo bili sigurni da je reč o psu koji je napao - objašnjavaju za naš list u ovom preduzeću. - Pas se posle toga odvodi u karantin gde se prati njegovo zdravstveno stanje i nakon isteka karantina ne vraća se na lokaciju, već ostaje kod nas i ulazi u program usvajanja.

Kako bi smanjile populaciju napuštenih pasa i mačaka na javnim površinama u prestonici, ekipe "Veterine Beograd" redovno sprovode akciju čipovanja, vakcinacije i sterilizaciju ovih ljubimaca.

- Neodgovorno vlasništvo glavni je problem sa kojim se susrećemo i upravo je ono razlog da smo i prošle godine sterilisali 4.708 jedinki sa javnih površina u Beogradu - kažu nadležni iz "Veterine".

- Od početka 2022. godine bilo je ukupno 613 sterilizacija napuštenih životinja. Sve jedinke koje su sterilisane ujedno su i obavezno vakcinisane kako je i predviđeno po Programu kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Beograda.

Foto V. Danilov

JKP "Veterina Beograd" zaslužno je i što su mnogim napuštenim psima iz njihovih prihvatilišta pronašli novi dom. U 2021. godini uspešno su udomili 669 krznenih ljubimaca, a trend je, kako naglašavaju iz ovog preduzeća, nastavio i u zimskim mesecima, kada je novu porodicu dobilo 87 pasa.

U PANČEVU TRI UJEDA

POČETKOM januara ove godine, dvojicu radnika u Pančevu napali su vlasnički psi preduzeća u kome rade. Oni su ovom prilikom zadobili lake telesne povrede i nisu bili zadržani u bolnici. Sutradan se takođe desio još jedan ujed u gradu na Tamišu kada su psi napali ženu na ulici. Ona je zbog povreda morala da ide na operaciju, a vlasnika je privela policija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće