RADOJIČIĆ SA AMBASADOROM TUNISA: Važan položaj frankofrone zajednice

Милица Шкорић
Milica Škorić

09. 03. 2022. u 16:34

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa ambasadorom Republike Tunis u Srbiji Sejf Ala Režebom i direktorom Francuskog instituta u Srbiji Stanislasom Pjereom.

РАДОЈИЧИЋ СА АМБАСАДОРОМ ТУНИСА: Важан положај франкофроне заједнице

Beoinfo

Prilikom njihovog susreta razgovaralo se o saradnji Tunisa i Beograda, ali i o važnosti Međunarodne organizacije Frankofonija.

– Srbija i Tunis imaju dobre i prijateljske odnose - rekao je Radojičić. - Srbija pamti pomoć Tunisa srpskoj vojsci, ranjenicima i civilima u Prvom svetskom ratu kada se 52 hiljade srpskih vojnika oporavilo i vratilo na front da pomogne saveznicima da odnesu pobedu u ratu. Više od 3.700 grobova srpskih vojnika i civila se i danas nalazi u Tunisu i to je velika spona između naša dva naroda.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da će grad nastaviti da podržava inicijative koje vode ka boljem položaju frankofone zajednice u našoj zemlji i da je ponosan na rad Francuskog instituta u Beogradu.

– Nastojaćemo da i ova godina protekne u obeležavanju frankofone kulture i važnosti uloge naše zemlje i naroda u njoj. Svaka ovakva aktivnost nas podseća koliko je važno čuvati svoj jezik i pismo, jer na taj način širimo kulturu i jačamo sopstveni identitet.

Režeb i Pjere su izrazili zahvalnost gradonačelniku Radojičiću na podršci koju Beograd pruža u razvoju Frankofonije i organizaciji manifestacija u glavnom gradu.

– Dvadesetog marta se obeležava Dan Frankofonije i proslavlja Nacionalni dan Republike Tunis, a dobra saradnja sa Gradskom upravom će se nastaviti i prilikom obeležavanja ova dva praznika - kaže Režeb. - Od 2018. godine, Srbija je pridruženi član Međunarodne organizacije Frankofonija i nastavlja da unapređuje saradnju u cilju promocije njenih vrednosti, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima, ali i promocije upotrebe francuskog jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije