ENERGANA DO KRAJA GODINE: Toplotna i električna energija i od otpada

B.B.

16. 02. 2022. u 15:58

ENERGANA na otpad trebalo bi do kraja godine da uđe u sistem za dobijanje toplotne, odnosno električne energije, najavila je Ivana Vilotijević, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine.

ЕНЕРГАНА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Топлотна и електрична енергија и од отпада

Arhiva Novosti

- Od oko 540 hiljada tona otpada, koji se godišnje nalazi na teritoriji Beograda, 340 do 370 hiljada će biti iskorišćeno - rekla je Vilotijevićeva. - To znači da će Grad, od otpada koji je prethodnih četrdeset godina završavao na nesanitarnoj deponiji, dobijati pet odsto električne i osam odsto toplotne energije. Na taj način smo napravili jedan krug gde otpad na kraju postaje resurs.

Ona je najavila da se radi na izgradnji reciklažnih centara, te da se planira postavljanje podzemnih kontejnera za primarnu selekciju.

- Nadam se da ćemo napraviti i aplikaciju putem koje će građani moći da znaju gde se nalazi mesto gde mogu da odlože otpad koji je za recikliranje - navela je ona. - Očekujem da će se za nekoliko meseci pokrenuti javna nabavka mobilnih reciklažnih centara, koji će se nalaziti u blizini zone gde se kreće najviše sugrađana, a to su u ovom momentu pijace. Kada krenete na pijacu možete da ponesete i baterije i sijalice i sve što želite da se reciklira, a ovakvi centri će se pomerati sa opštine na opštinu.

Govoreći o divljim deponijama, ona je iznela podatak da je Grad u poslednjih devet godina samo za njihovo uklanjanje sa javnih površina potrošio 130 miliona dinara što, kako je rekla, ukazuje na veliku bahatost pojedinaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja