SIJAĆE OD GARDOŠA DO PUPINOVOG MOSTA: Predstavljena idejna rešenja za produžetak Zemunskog keja pored Dunava

S. V.

07. 02. 2022. u 07:45

DUNAV kao inspiracija. Ovako bi se ukratko mogla opisati tri idejna rešenja za produžetak zemunskog keja do Pupinovog mosta, za šta su GO Zemun i Udruženje arhitekata Srbije još jesenas raspisali konkurs.

СИЈАЋЕ ОД ГАРДОША ДО ПУПИНОВОГ МОСТА: Представљена идејна решења за продужетак Земунског кеја поред Дунава

Foto Revolution Architects

Konačan izgled obale pored Dunava u dužini od 2,7 kilometara još nije poznat, a prilikom izrade planske i tehničke dokumentacije biće najverovatnije korišćeni delovi svih arhitektonskih predloga. U pitanju su radovi tri tima: "Beopotez", Revolution Architects i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Potreba za uređenjem, rekonstrukcijom i izgradnjom priobalnog vodnog zemljišta, površina i objekata u delu lesnog priobalja Dunava sa akvatorijom u Zemunu, sve od Gardoša do Pupinovog mosta - bili su povod za raspisivanje konkursa.

Autorski tim "Beopotez" ima želju da poveže stanovnike i starosedeoce Zemuna sa rekom, da se ostvari posredna i neposredna komunikacija sa Dunavom i prirodom. Glavni akcenat stavljen je na rečni tok Dunava koji diktira sve sadržaje i infrastrukturu na obali.

Meandriranje Dunava i sam tok ove evropske reke inspirisalo je ekipu Revolution Arhitects da se obaloutvrda oblikuje uz minimalne izmene postojeće obale i narušavanja flore. Da kroz ceo potez parterno rešenje prati i imitira meandriranje Dunava, uz zaštitu postojećih biljaka i dodavanje novih. Planirane su i marine, parkovi, ugostiteljski objekti i sportsko-rekreativni sadržaji.

- Obaloutvrda se nastavlja na postojeću, koja se prekida kod kule Gardoš, projektovana je u vidu širokih stepeništa. Kroz ceo potez pruža se dvosmerna saobraćajnica, popločana kockama, širine 5,5 metara koja se nastavlja na već postojeću kod Gardoša, i bila bi namenjena dostavnim vozilima, te bi se povezala sa ulicama Dunavskom i Desnom obalom Dunava.

U sklopu marine, Revolution Arhitects predlaže poluotvoreni objekat sa dva sprata i 7.500 kvadrata, gde bi bili turistički, komercijalni i ugostiteljski sadržaji.

Deo dunavske obale u Zemunu, Foto P. Milošević

Treći projekat, koji je dostavio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije predviđa da se kod Pupinovog mosta, gde se završava šetalište, napravi proširenje i okretnica kao završni motiv. Zbog veze sa biciklističkom stazom na mostu, i šetača, planiran je lift većih gabarita. Šetališta su opremljena klupama, spravama za igru dece i rekreaciju odraslih, česmama...

- Do priobalja se može na više načina, liftom i stepeništem kod Pupinovog mosta, kolskim i pešačkim prilazom kod nove marine, kao i iz Dunavske ulice. Iz Ulice despota Đurđa može se doći stepeništem, a vozilom i pešice kod "Radeckog" iz pravca Keja. Celim potezom projektovana je kolsko-pešačka staza širine osam metara, sa delom za bicikliste i pešake.

PROBLEM KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

GLAVNI uočeni problemi na ovom području, zbog kojih se i tražilo rešenju, su devastiranje lesnog odseka zbog uticaja Dunava, odsečenost obale od lesne zaravni u svakom smislu, različiti oblici neformalnog stanovanja, prvenstveno u priobalnom pojasu, ali i u zonama oko škola.

Takođe, ovaj deo Zemuna ima veoma lošu komunalnu infrastrukturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!