"CENTRALNO" DOBIJA JOŠ 10.000 GRAĐANA: Ana Brnabić i Goran Vesić najavili nova ulaganja u Obrenovcu

Ana Vojinović

16. 01. 2022. u 06:47

TOPLOTNA mreža u Obrenovcu u narednom periodu biće proširena, čime će minimum 10.000 stanovnika ove opštine dobiti centralno daljinsko grejanje. Ovo je u subotu prilikom obilaska novog dispečerskog centra JKP "Toplovod Obrenovac" najavila premijerka Srbije Ana Brnabić.

ЦЕНТРАЛНО ДОБИЈА ЈОШ 10.000 ГРАЂАНА: Ана Брнабић и Горан Весић најавили нова улагања у Обреновцу

Ana Brnabić, Miroslav Čučković (u sredini) i Goran Vesić u Dispečerskom centru / Foto Tanjug

- Do sada smo u Obrenovcu imali 970.000 kvadratnih metara pokrivenih centralnim grejanjem. Zahvaljujući projektu koji je pokrenuo Obrenovac sa Elektroprivredom Republike Srbije imaćemo još milion kvadratnih metara pokrivenih sistemom centralnog grejanja. To će omogućiti da najmanje još 10.000 stanovnika Obrenovca dobije centralno grejanje i komforniji i lakši život. Takođe će svima nama u Beogradu omogućiti da imamo čistiji vazduh jer su jedan od osnovnih problema kvaliteta vazduha individualna ložišta - poručila je Brnabićeva, dodavši da je vrednost ovog projekata oko 12 miliona evra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ovom prilikom je istakao da je toplodalekovod veoma važan projekat za Beograd.

- Obrenovac će sada duplirati kapacitete, blokovi 1 i 2 su za snabdevanje Obrenovca toplotnom energijom, a drugi za Beograd. To znači da TENT ima mogućnost da snabdeva i Obrenovac i jedan deo Beograda, što će se i desiti. Završili smo kompletnu eksproprijaciju, ugovor je potpisan, EPS je raspisao neophodne tendere, Grad je takođe potpisao ugovore, tako da očekujemo da na proleće počnu prvi radovi kako bi toplodalekovod bio završen - rekao je Vesić.

On je dodao da očekuje da će toplodalekovod biti u funkciji do 2023. godine i da ćemo tada, kako je istakao, za oko 35 odsto smanjiti kupovinu gasa.

- S druge strane, 97 odsto naših toplana je na gas, te i tako dajemo doprinos zaštiti životne sredine. Osim toga, toplanu Konjarnik smo već povezali, u novembru će biti u funkciji, sa deponijom Vinča gde će se iz komunalnog otpada takođe proizvoditi toplotna energija, što će smanjiti kupovinu gasa za oko šest odsto - naveo je Vesić.

Drugi čovek grada istakao je i da se od svih prigradskih opština Obrenovac najbrže razvija, kao i da će u narednom periodu dobiti novu pijacu, kao i da će prugu koja je predviđena od Zemuna do Surčina produžiti do Obrenovca, čime će građani dobiti još jednu vezu do Beograda. Događaju su prisustvovali i predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković i direktor JKP "Toplovod Obrenovac" Boris Ivković.

STIŽE VODA U ŠKOLI U VUKIĆEVICI

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će kroz projekat "Čista Srbija" 75 odsto opštine Obrenovac tokom ove i naredne godine biti pokriveno kanalizacionom mrežom.

- Ostaće samo šest mesnih zajednica bez kanalizacije što ćemo rešavati posebnim kanalizacionim sistemima, ali suštinski smo na pragu da rešimo problem kanalizacije. U ovoj opštini do kraja godine svaka kuća će imati vodu. Već za Svetog Savu pustićemo vodu u osnovnoj školi u Vukićevici - rekao je Vesić.

ZAHVALNOST GRČIĆU

Premijerka je zahvalila EPS što je pokrenuo i finansirao projekat zaštite životne sredine, čija je vrednost oko 12 miliona evra.

- Želim da se zahvalim Miloradu Grčiću na svemu što je uradio i inicijativi koju je imao kao v.d. direktora EPS da se proširi sistem daljinskog grejanja - rekla je Brnabićeva novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna