CEO GRAD KAO GRADILIŠTE: Bojan Stević, predsednik gradske Opštine Lazarevac, posle godine provedene na ovoj poziciji

A. Z. KLISURIĆ

07. 12. 2021. u 06:47

MNOGIM stvarima sam zadovoljan, ali pred nama je još mnogo stvari koje treba pokrenuti - kaže za "Novosti" Bojan Stević, prvi čovek Lazarevca, posle godine provedene na čelu ove opštine.

ЦЕО ГРАД КАО ГРАДИЛИШТЕ: Бојан Стевић, председник градске Општине Лазаревац, после године проведене на овој позицији

Bojan Stević, Foto Novosti

- Izuzetno sam osetljiv na tromost i lenjost sistema, kao i preveliku opterećenost birokratskim procedurama, ali i to se polako menja. Moje kao predsednika Opštine je da vučem ceo sistem napred, i na moju sreću, veliki je broj ljudi koji to razumeju. Ovo je prilika da i javno zahvalim saradnicima, ali i svim građanima na trudu koji svako u svom domenu rada ulaže kako bi Lazarevac bio lepše mesto za život.

Na prvi pogled, u centru Lazarevca radi se na svakom koraku?

- Da, centar Lazarevca u proteklim godinama zabeležio je ogromne promene. Izgrađen je popriličan broj stambenih objekata, te se u centru grada pojavio problem parkiranja. U ovoj godini smo mnogo toga uradili i započeli. Zahvaljujući podršci Grada Beograda rekonstruisali smo parking u Ulici Vojislava Voke Savića, i to veoma brzo. Ovaj parking nije rekonstruisan još od svoje izgradnje, a ovim radovima dobili smo novih 106 mesta, od toga, sedam za osobe sa invaliditetom. U istoj ulici smo započeli izgradnju, ali kod Gradskog parka. Na površini od 3.300 kvadratnih metara biće još 100 mesta do kraja godine.

Počeli ste radove na prvoj podzemnoj garaži?

- Uz podršku beogradske direkcije i Grada Beograda počeli smo i izgradnju prve javne podzemne garaže u Lazarevcu i to ispred zgrade Opštine. Pored parking-mesta u okviru ovog projekta dobićemo novi trg sa fontanom i dečjim igralištem. Završili smo i radove na parking-prostoru iznad Osnovne škole "Knez Lazar", a do kraja godine očekujemo da će biti završen i parking-prostor u Ulici Branka Radičevića, ispod OŠ "Knez Lazar".

Samo na ova dva parkinga dobićemo oko 100 novih uređenih i obeleženih parking-mesta.

Hilandarska ulica, Foto Arhiva

Ozbiljnih radova bilo je u čitavom gradu?

- Uz podršku Grada Beograda i JP "Putevi Beograda" potpuno smo obnovili ulice Dositeja Obradovića i Hilandarsku. Obe ove saobraćajnice popločali smo modernom kamenom kockom, a trotoare kamenim pločama. Kamenom kockom popločali smo i deo Ulice Voke Savića prema gradskoj pijaci. Iz budžeta Opštine u pomenutim ulicama izveli smo radove na potpunoj rekonstrukciji vodovodne i toplifikacione mreže. Ove radove izvodila su naša javna preduzeća "JPKP Lazarevac" i "Toplifikacija".

Izmenili ste i izgled Malog trga?

- Sa pomenutim ulicama on čini faktički jednu celinu u samom centru Lazarevca, a sad je dobio sasvim nov, moderan izgled i u budućnosti će, siguran sam, postati nezaobilazno mesto za okupljanje naših sugrađana. Centar našeg grada u najskorije vreme dobiće nekoliko prelepih fontana, a želim ovom prilikom da posebno istaknem i činjenicu da je Skupština GO Lazarevac započela proceduru za postavljanje spomenika knezu Lazaru, po kojem naš grad nosi ime.

Mali trg, Foto Arhiva

Mali trg, Foto Arhiva

Još neke važne saobraćajnice dobile su novi izgled u ovoj godini?

- Osim rekonstrukcije Hilandarske, Dositeja Obradovića i Ulice Voke Savića, u ovoj godini rekonstruisali smo i Ulicu Milana Kojića, gde je pored novog asfalta urađena i kompletna zamena vodovodne mreže, sa 45 vodovodnih priključaka. Novi asfalt urađen je i u Ulici prote Čede, gde smo takođe u potpunosti zamenili staru i dotrajalu vodovodnu mrežu. U Ulici Milice Stojadinović Srpkinje privodimo kraju radove na zameni vodovodne i kanalizacione mreže, nakon čega nas očekuje asfaltiranje. Iako uz kašnjenje, zbog čega se izvinjavam građanima, pre zimske sezone uspeli smo, konačno, da u potpunosti završimo radove na rekonstrukciji Ulice Janka Stajčića, koja predstavlja veoma važnu saobraćajnicu za Lazarevac.

Koji deo trenutno obnavljate?

- Ovih dana započeli smo radove na kompletnoj rekonstrukciji Železničke ulice. U dužini od 1.400 metara radiće se kišna kanalizacije, vodovodna mreža, ulična LED rasveta, trotoari, biciklistička staza, nova parking-mesta i autobuska stajališta. U ovoj godini asfaltirali smo i veliki broj manjih ulica u gradu.

Da li uspevate da podjednako ulažete u obodna mesta i centar?

- Trudimo da ne razdvajamo gradske od seoskih mesnih zajednica. Samo u ovoj godini, asfaltirali smo bar po jedan put u svakoj od 33 lazarevačke seoske mesne zajednice, a naš je cilj da već naredne godine svaki stanovnik u našoj opštini izlaskom iz svog dvorišta kroči na asfalt.

Tu je ključno vodosnabdevanje?

- Lazarevac se sa ovim problemom bori više decenija. Uspevamo da u poslednjih nekoliko godina pre svega uz veliko razumevanje rukovodstva Grada Beograda, Vlade RS i predsednika Aleksandra Vučića rešavamo jedan po jedan problem. Deo problema naselja na severnom delu naše opštine rešavamo povezivanjem na gradski vodovod, odakle se vodom već snabdevaju stanovnici Stepojevca, Vrbovna i Leskovca, a izgradnjom vodovodne mreže sa beogradskog vodovoda, pijaću vodu dobiće i stanovnici Mirosaljaca, Arapovca i dela Strmova. Sredstva za izvođenje ovih radova su obezbeđena, izabran je izvođač i ovih dana očekuje se njegovo uvođenje u posao. Za snabdevanje stanovnika Junkovca, Sokolova, Prkosave i drugog dela Strmova privodimo kraju izradu projektno-tehničke dokumentacije. Kada je reč o selima na jugu naše opštine, očekujem da ćemo već u narednoj godini početi izgradnju primarnog cevovoda za pet sela: Županjac, Dudovica, Brazilovica, Brajkovac i Čibutkovica.

Razvoj rekreativnog sporta za vas je takođe veoma značajan?

- U skladu sa tim uredili smo veliki broj otvorenih sportskih terena. Tu želim da istaknem izgradnju fiskulturne sale za TŠ Kolubara i Gimnaziju Lazarevac, koja će zadovoljiti potrebe za održavanjem nastave fizičkog obrazovanja za učenike ove dve škole. U našoj najstarijoj osnovnoj gradskoj školi "Vojislav Voka Savić" privodimo kraju radove na balon-hali. Učenici OŠ "Sveti Sava" u Velikim Crljenima dobiće dogodine salu.

Lazarevac jedna je od prvih opština u kojima će projekat "Čistija Srbija" biti realizovan?

- Ogromna je to stvar za našu opštinu i građane. Rešavanje problema otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže koja je dostupna svakom stanovniku jedan je od prioriteta rukovodstva na čijem se čelu nalazim. Otkako sam na čelu opštine poseban akcenat smo stavili na izradu projekata i projektno tehničke dokumentacije. To se uvek isplati, jer sa gotovim projektom sredstva za izgradnju su dostupnija na više adresa. Takav je slučaj i sa programom "Čista Srbija", koji se u Republici Srbiji realizuje kroz sporazum sa NR Kinom.

DA SEOSKE SREDINE NE ZAOSTAJU

Šta činite kako bi se mladi zadržali na selu?

- Pre tri godine započeli smo aktivnost izgradnje modernih dečjih igrališta po selima.

Samo u ovoj godini izgradili smo osam ovakvih igrališta. Očekujem da će već krajem sledeće godine svako selo u našoj opštini imati bar po jedan ovakav kutak za decu, koji vršnjaci u Lazarevcu već koriste. Obnovili smo veliki broj školskih objekata, a u saradnji sa Predškolskom ustanovom gotovo u svakom selu otvorili smo vrtić. U prošloj godini započeli smo izgradnju nekoliko kapela na seoskim grobljima. Veoma sam ponosan na činjenicu da smo u MZ Mirosaljci uspeli da uz ogromnu podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, završimo novi objekat Doma kulture, koji će biti na ponos stanovnika ovog dela naše opštine. Ovaj multifunkcionalni objekat objediniće na jednom mestu veliki broj usluga za stanovnike poput: pošte, vrtića, mesne zajednice, mesne kancelarije, ali će postati mesto okupljanja i druženja stanovnika Mirosaljaca. U okviru objekta OŠ "Rudovci" završili smo radove na izgradnji sportske hale. U Mesnoj zajednici Stepojevac očekuje nas izgradnja objekta predškolske ustanove u kom će boraviti deca iz tri naseljena mesta koja gravitiraju Stepojevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati