ZAGAĐENJE OD CENTRA DO ZEMUNA: Ozonski omotač čak dva dana u crvenoj zoni, pokazuju merne stanice

J. D.

29. 10. 2021. u 08:51

DUŽE od 48 sati prisutna je velika koncentracija zagađivača vazduha, a zvanična merenja pokazuju da je kvalitet ozonskog omotača konstantno u crvenoj zoni. Visok stepen zagađenosti, u prethodna 24 časa, pokazivale su skoro sve merne stanice, a najgore je bilo u Ovči, Zemunu, samom centru grada, u Bulevaru despota Stefana.

ЗАГАЂЕЊЕ ОД ЦЕНТРА ДО ЗЕМУНА: Озонски омотач чак два дана у црвеној зони, показују мерне станице

Foto D. Milovanović

Teško se disalo i na Novom Beogradu gde je smog prekrio višespratnice, što su i pokazale merne stanice u Omladinskih brigada i kod Ušća. Ništa lakše nije bilo ni stanovnicima na obodu grada u Grockoj, Mladenovcu, Lazarevcu i Obrenovcu. Žalili su se i žitelji sa Banovog brda, Miljakovca i Železnika.

- Najveći izvor suspendovanih čestica u vazduhu, tokom ovih dana su velika industrijska postrojenja poput termoelektrana ali i privatna ložišta kojih ima najviše na obodu grada - objašnjavaju nadležni iz GZzJZ. - U ovom trenutku je najvažnije da građani prate sva obaveštenja i slede uputstva koje na svakih sat vremena objavljujemo na sajtu "Beokom".

Ističi i da se zbog lošeg kvaliteta vazduha kod građana mogu javiti različite tegobe, stručnjaci Zavoda navode da kod osetljivijih grupa ljudi one mogu biti ozbiljnije nego u populaciji zdravih osoba. Zato se uz ocenu kvaliteta vazduha, prikazuju i preporuke kojih Beograđani treba da se predržavaju.

Zanimljivo je da su izduvni gasovi i individualna ložišta, najveći uzročnik zagađenja bili i 1989. godine. "Novosti" su tada izveštavale da je Izvršni savet Skupštine grada doneo odluku da sanitarni inspektori u saradnji sa dimničarima sprovode pojačanu kontrolu ložišta i izduvnih gasova motornih vozila, naročito autobusa i teretnih kamiona. Najveća zagađenost tada je izmerena u Zemunu, a rezultati su građanima saopštavani svakog narednog dana.

PETI U SVETU

PREMA podacima dostupnim na aplikaciji "Ervizual" koja obuhvata sve gradove u svetu, Beograd je u sredu uveče bio najzagađeniji grad na svetu. Međutim, u četvrtak je prvo mesto zauzeo Vuhan, zatim Delhi u Indiji, na trećem mestu bio je Karači u Pakistanu. Beograd bio na 5. mestu.

LONČAR: REŠAVAMO, NE MOŽE ODMAH

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da vlada i svi nadležni rade na tome da se problem zagađenosti reši i da vazduh bude čistiji koliko god je to moguće.

- Da li može odjednom? Ne, ne može i nemojte to očekivati, ali da li ćemo se potruditi i uraditi sve, hoćemo sigurno - rekao je Lončar u Pančevu, odgovarajući na pitanje da li ga brine to što je "Beograd i jutros bio najzagađeniji grad na svetu".

- To je dugotrajan proces. Nemojte samo da se pravimo kao da smo do juče živeli sa vazduhom kao na Pančićevom vrhu, a da se to promenilo pre nedelju dana.

Oglasilo se i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, naglasivši da je apsolutni prioritet rešavanje problema zagađenosti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!