VANREDNA KONTROLA FABRIKA: Inspekcija kontrolisala zagađivače

E. R.

02. 09. 2021. u 16:08

Republički inspektori su od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i dodala da oni nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom.

ВАНРЕДНА КОНТРОЛА ФАБРИКА: Инспекција контролисала загађиваче

Foto: G.Šljivić

U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti samo u ciglani ''Fantini Scianatiko" u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka Vujović zatražila je od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, jer je, kako je istakla, to u interesu i privrede i građana.

-Već sam apelovala na kompanije, i većina njih sada poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduhu, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu, navela je Vujović.

Tokom kontrole kompanije ''Eliksir Zorka - Mineralna đubriva" iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagađenja u dozvoljenim granicama, stoji u saopštenju.

U kompanijama "Lafarž BFC" iz Beočina, "Zorka keramika", "Vukocem", "Aksinta" i "Oblak internacional" iz Šapca, Valjaonici bakra iz Sevojna, Ciglani IGM Mladost iz Leskovca, takođe, nisu uočene nepravilnosti.

Ministarka podseća da su od nedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.

Budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Vujović navodi da su Uredbom su i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole.

Vujović je istakla da resorno ministarstvo ulaže velike napore kako bi se, kroz usklađivanje propisa i različite projekte efikasnije rešavao taj problem.

- Kvalitet vazduha je apsolutni prioritet, i zato nastavljamo da radimo još brže, kako bi generacijama koje dolaze obezbedili čistiju budućnost - navela je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!