ZIDAO SPRAT UZ DOZVOLU ZA OBNOVU KROVA: Iako deo zaštićene celine Krunski venac stara vila u Topolskoj 19 još jedna žrtva investitora

Š. Marović

21. 09. 2021. u 09:45

U TOPOLSKOJ ulici 19 vlasnik jednospratne kuće pokušava da nadzida objekat koji je pod kapom Zavoda za zaštitu spomenika kulture! Umesto adaptacije krova, za koju je dobio potrebnu dozvolu opštine, na gradilištu se nadziru zidovi koji ukazuju da je nadogradnja još jednog sprata u toku, zbog čega je gradilište zatvorila gradska građevinska inspekcija.

ЗИДАО СПРАТ УЗ ДОЗВОЛУ ЗА ОБНОВУ КРОВА: Иако део заштићене целине Крунски венац стара вила у Тополској 19 још једна жртва инвеститора

DOKAZ Zidanje sprata snimljeno iz zgrade prekoputa, Foto I. Marinković

Reporteri "Novosti" juče su se uverili da na gradilištu trenutno nema radnika, pošto je inspekcija zabranila radove. Tom prilikom je konstatovano da je rešenjem Opštine Vračar odobrena adaptacija stambenog objekta, kao i da su osim tih radova izvedeni i oni na rekonstrukciji bez pribavljenog odobrenja. Na osnovu utvrđenog, investitor je dobio nalog da radove na rekonstrukciji obustavi i objekat dovede u prvobitno stanje.

Jednospratna vila koja je sagrađena u akademskom stilu 1927. godine prema projektu građevinskog inženjera Aleksandra Acovića deo je kulturno-istorijske celine Krunski venac. Kako su "Novosti" pisale polovinom aprila, kada su počeli radovi na adaptaciji ovog zdanja, stub na kojem je bio deo ograde se urušio, a izvođač radova M. B. je za naš list tvrdio da se to desilo zbog starosti.

- Stepenište nismo dirali - rekao je on u aprilu.

- Dobili smo dozvolu od Opštine Vračar za adaptaciju i to ćemo sutra do 10 sati dostaviti inspekciji. Kuća je stara 100 godina, neodržavana je. Plafon je već bio pao. Mi ćemo je za vlasnika restaurirati i adaptirati, fasada će ostati ista.

Tada je istaknuto i da investitor nije obavestio Zavod o početku izvođenja radova, kao i da nije obezbedio konzervatorski nadzor. Radovi su tada obustavljeni, da bi ponovo bili nastavljeni uz kontrolu nadležnih u Zavodu.

- Radovi su od aprila trajali sve vreme, ali pre 15 dana počeli su da nadziđuju deo kuće - ističe za "Novosti" Marko Naumović iz "Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca" i žitelj ovog dela prestonice.

- Inspekcija ih je upozorila na šta su se oni oglušili, pa je usledilo zatvaranje gradilišta.Ovaj miran rezidencijalni kraj nastoji da očuva svoju specifičnost, čime ova nakaradna gradnja neće doprineti.

LEPOTICA Oronula zgrada plenila pažnju prolaznika, Foto I. Marinković

Slučaj Topolske 19 nije jedini koji je u poslednjih nekoliko meseci podigao veliku prašinu u javnosti. Tako je odjeknula vest da se objekat u Ulici Nikolaja Krasnova 4 ruši, pošto mu je u decembru prošle godine istekla prethodna zaštita. Zdanje je sagrađeno davne 1931. godine, a umesto njega nići će moderna višespratnica. Takođe, gradska inspekcija je u toku godine zatvorila veliki broj nelegalnih gradilišta u prestonici, poslednje prošle nedelje u Gročanskoj ulici 32 na Vračaru.

SASTANAK UDRUŽENjA

KAKO bi se sprečilo dalje urušavanje ambijentalnih celina i predratnih vila na Vračaru, danas u 12 sati biće održana komferencija za medije. Ispred Topolske 19 okupiće se predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara, Udruženja Topolska i Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)