ZA NOVE VRTIĆE 33 MILIONA €: U naredne tri godine biće izgrađeno 25 predškolskih ustanova, trenutno se gradi, završava ili projektuje 15

Branka Borisavljević

06. 08. 2021. u 10:44

PRESTONICA će u naredne tri godine postati bogatija za 25 obdaništa. U ovom trenutku se gradi, završava ili projektuje 15 predškolskih ustanova.

ЗА НОВЕ ВРТИЋЕ  33 МИЛИОНА €: У наредне три године биће изграђено 25 предшколских установа, тренутно се гради, завршава или пројектује 15

Foto P. Mitić

Trenutno su otvorena gradilišta na osam objekata, u nekima su radovi pri kraju, pa će mališane primiti već od septembra. Ostali će vrata otvoriti do kraja godine. Za izgradnju preostalih sedam je raspisan javni tender. Grad Beograd će za izgradnju 25 obdaništa izdvojiti 3,9 milijardi dinara, odnosno 33 miliona evra.

Kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, u toku su radovi na izgradnji predškolskih ustanova u Obrenovcu, na Čukarici, u Novom Beogradu, Zemunu i na Vračaru.

Novosti

- U vrtiću u Obrenovcu biće mesta za 194 dece, dok će kombinovana dečja ustanova u Ulici Miloja Zakića na Čukarici imati kapacitet od 258 mesta - navode nadležni.

- Novi Beograd, gde je svake godine i najveća gužva za upis mališana u jasle i vrtiće, dobiće dve nove predškolske ustanove za boravak blizu 500 mališana. Obdanište na Bežanijskoj kosi moći će da primi 197, a u bloku 62 - 270 dece. Vrtić u Novogradskoj ulici u Zemunu upisaće 45 mališana, dok će u depadansu koji se nalazi u prostoru Opštine Vračar biti mesta za njih 150.

RADOVI adaptacija depadansa u opštini Vračar, Foto Z. Jovanović

Grad je raspisao tendere za izgradnju još sedam vrtića u Mirijevu, Miljakovcu 3, Braće Jerković, Borči, Sremčici, Mladenovcu i Stepojevcu.

- Predškolska ustanova u naselju Braća Jerković imaće 240 mesta, a u Mirijevskom bulevaru 230 - saznajemo.

- U Užičkoj ulici u Borči biće izgrađen vrtić za boravak 270 dece, koliko će biti i smeštajni kapaciteti u objektu u naselju Sunčani breg u Opštini Rakovica. Naselje Mladenovac varoš dobiće obdanište za 125 mališana, dok će kombinovana predškolska ustanova u Ulici Tomasa Edisona u Sremčici moći da upiše 230 najmlađih.

Budućnost Blok 62 i Bežanija, Foto Arhiva

Foto Arhiva

Izgradnjom novih vrtića trebalo da se reši hronični problem nedostatka mesta u predškolskim ustanovama, čime se očekuje ukidanje i liste čekanja. Grad Beograd je 2017. godine imao oko 10.000 dece za koju nije bilo mesta u obdaništima. U septembru, kada i najveći broj novoupisanih mališana kreće u obdanište, znaće se i koliko je dece je ostalo bez mesta u državnim predškolskim ustanovama. Očekuje se da će ta brojka biti ispod 2.000 dece, a sa otvarnjem novih obdaništa u narednom periodu, svakako će biti sve manja.

Novosti

Broj dece koji idu u obdanište govori da je ostvaren cilj Grada da što veći broj dece prođe kroz predškolsko obrazovanje. Trenutno je obuhvat predškolskim obrazovanjem oko 74 odsto, odnosno u vrtiće ide skoro 80.000 dece. Dražavne predškolske ustanove pohađa oko 60.000 mališana dok je, u privatne vrtiće uz subvenciju Grada, upisano oko 20.000 najmlađih.

Finiš objekat u Belom Polju kod Obrenovca, Foto P. Mitić

SVE BOLjA STATISTIKA

BROJ slobodnih mesta u vrtićima je u odnosu na 2017. godinu duplo veći. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, ove godine je u predškolske ustanove upisano 13.949 mališana, a pre pet godina "na spisiu" ih je bio 6.881.

Statistika beleži da je u 2018. godini bilo 7.512 mesta u državnim vrtićima, u 2019. - 7.900, a lane - 12.702 dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!