ŽENA LAKIRALA NOKTE ZA VOLANOM NA SEMAFORU: Nerealan prizor iz Beograda šokirao i stručnjake, a kazne nema

Novosti onlajn

21. 06. 2021. u 15:50

NA šminkanje, telefoniranje, ogledanje, jedenje bureka tokom vožnje većina ljudi već je navikla i pomislila da više ništa ne može da ih šokira. Međutim, devojka, koja lakira nokte za volanom na Novom Beogradu, iznenadila je čak i stručnjake.

ЖЕНА ЛАКИРАЛА НОКТЕ ЗА ВОЛАНОМ НА СЕМАФОРУ: Нереалан призор из Београда шокирао и стручњаке, а казне нема

Foto: N. Skenderija/Depositphotos

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu, Olivera Ristanović, kaže da niko nije očekivao da i to može da se desi.

- Nijedan zakonodavac nije pretpostavio da neka žena može da lakira nokte na semaforu tako da kazna za to ne postoji, to niko nije očekivao. Ja nikad to nisam videla. Niko to nije predvideo kao kažnjivu odredbu iako je pažnja bitno smanjena jer će ona tokom vožnje da razmišlja da li joj se lak dovoljno osušio, da li će da ga pokvari menjačem... Međutim, ona nije radila radnju, koja je zabranjena jer je stajala, a vožnja podrazumeva kretanje od tačke A do tačke B - objasnila predsednica Prekršajnog suda.

Istakla je da policija nikad nije podnosila prijavu za lakiranje noktiju na semaforu.

Dodala je i da glasna muzika smanjuje pažnju tokom vožnje i onemogućava da se čuju zvučni signali, poput sirene Hitne pomoći, ali da i to nije kažnjivo.

Ako se šminkate ili jedete za volanom, možete da završite u zatvoru i da platite kaznu i do 150.000 dinara

Kako smo ranije pisali prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja svaki učesnik u njemu je dužan da se ponaša tako da nikog ne ometa, ugrožava ili povredi, kao i da preduzme sve mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija koje izazove neko drugi.

- Ovo načelo Zakona u najširem smislu može da obuhvati šminkanje, jelo ili bilo koju drugu radnju koju vozač obavlja jer mu odvraća pažnju sa vožnje. Prema čak dva člana Zakona vozač ne sme da preduzima radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom - započeo je ranije razgovor nekadašnji predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović.

Ukoliko se prekrše ta dva člana Zakona, kazna zavisi od okolnosti slučaja.

- Najmanja kazna, koju neko u ovim situacijama može da plati, jeste 3.000 dinara. To je u slučaju da se ništa nije desilo. Tad se piše prekršajni nalog. Međutim, ukoliko je uzrokovana nesreća, kazna je od pet do 15 hiljada dinara i osoba ide na sud - objasnio je ranije Marinović.

Kako je kazao sagovornik, teoretski ove radnje za volanom mogu da se tretiraju i kao nasilnička vožnja. Tad kazna može da bude i 50 puta veća.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda