U NOVEMBRU KREĆE GRADNJA METROA: Završeno 90 odsto bušotina

Tanjug

28. 05. 2021. u 17:23

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas istražne geološke radove za projekat izgradnje beogradskog metroa koji se, između ostalog, obavljaju i na lokaciji Trebevićke ulice na Banovom brdu i istakao da je do sada već završeno 90 odsto bušotina, a oko 50 odsto laboratorijski obrađeno.

У НОВЕМБРУ КРЕЋЕ ГРАДЊА МЕТРОА: Завршено 90 одсто бушотина

Foto Promo

- Ovo su završni radovi kako bismo u novembru počeli da gradimo metro. Geološka istraživanja se uveliko rade. Ukupno imamo 123 bušotine na teritoriji grada, već smo 90 odsto bušotina završili, a laboratorijski obradili oko 50 odsto - rekao je Vesić.

Naveo je da se na lokaciji koju je danas obišao buši na 45 metara jer će u tom delu grada tolika biti dubina metroa, te dodao da će prosečna dubina na kojoj će se graditi metro biti oko 40 metara.

- Da bi kineska kompanija ''Pauer Čajna'', koja izvodi građevinske radove za metro, mogla da projektuje krticu koja će ispod zemlje kopati tunel prečnika deset metara, neophodno je da uradimo kompletna geološka istraživanja kako bi tačno znali na šta će naići tokom kopanja - pojasnio je Vesić.

Istakao je da će izgradnja metroa početi u novembru i dodao da se na to čekalo 50 godina, te podvukao da je to najveći projekat u istoriji Srbije.

- Ova geološka istraživanja su najveća koja su ikada rađena na teritoriji Srbije što je i normalno imajući u vidu veličinu projekta tako da je sa te strane sve spremno da u novembru počne posao veka i građani Beograda će konačno dobiti metro - rekao je Vesić i dodao da će Beograđani prvu liniju metroa dobiti 2028. godine, a drugu 2030. godine.

Dodao je da JKP "Beogradski metro i voz", zajedno za Zavodom za veštačenje, radi katastar rizika, odnosno snimaju se sve zgrade na trasi metroa kako bi se znalo u kakvom su stanju i kakvu tehniku treba koristiti prilikom gradnje metroa.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Nebojša Gojković i predstavnik stručnog nadzora precizirao je da se radi o lokaciji Policijske brigade na Čukarici gde su, dodao je, predviđene tri istražne bušotine.

Naveo je da je jedna već privedena kraju, a da će se dve tek uraditi i dodao da je dubina bušotina 45 metara.

Dodao je da se laboratorijske analize uzoraka rade u dve akreditovane laboratorije - u okviru Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru i Rudarskog Instituta u Zemunu.

- Laboratorijska ispitivanja vrše se sukcesivno sa dostavkom uzoraka. Do sada je obrađeno 50 odsto uzoraka, rade se svakodnevno, a privodi se kraju i bušenje istražnih bušotina - rekao je Gojković i dodao da se očekuje da u narednih 15 do 20 dana istražna bušenja budu privedena kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu