OKRETNICU POMERAJU 70 METARA: Od pronalazaka zavisi da li će se graditi podzemna garaža ili muzej

M. Stanojković

28. 05. 2021. u 08:47

DUGOOČEKIVANA arheološka istraživanja koja će prethoditi rekonstrukciji Studentskog trga trebalo bi da počnu za oko mesec i po dana.

ОКРЕТНИЦУ ПОМЕРАЈУ 70 МЕТАРА: Од проналазака зависи да ли ће се градити подземна гаража или музеј

Foto: Milena Anđela

Ostaci drevnog Singidunuma, za koje se očekuju da budu iskopani ispod slojeva asfalta, diktiraće dalje korake, kao i da li će na tom mestu biti izgrađena podzemna garaža. Kako bi radovi počeli, okretnica trolejbusa biće pomerena oko 70 metara ka Trgu republike.

Prema rečima gradskog urbaniste Marka Stojčića, areheolozi predviđaju da se baš na prostoru oivičenom Studentskim parkom, fakultetima i Etnografskim muzejom na dubini od nekoliko metara pronađu vredni spomenici.

- Planirano je da na ovom mestu bude muzej na otvorenom - rekao je Stojčić. - To će biti otvor u parternom uređenju koji će biti ograđen i prilagođen posetiocima. Verovatno ćemo imati i neku rampu kojom će se silaziti na taj nivo od dva do tri metra. Posetioci će moći da se prošetaju tim delom i vide sve ono što budemo pronašli.

Sva prethodna istraživanja i analize koje su uradili stručnjaci Arheološkog instituta ukazuju da će arheolozi naći ostatke antičkog Singidunuma baš na tom prostor, kao i da je arhitektura izuzetno očuvana.

Foto: Milena Anđela

Tekst potpisa

- Tim arheologa će istraživati prostor od 200 kvadratnih metara, kopaće se samo na kolovozu, a trotoari se neće dirati zbog instalacija - rekao je Stefan Pop Lazić, naučni saradnik u Arheološkom institutu.

- Arheolozi smatraju da bi istraživanja mogla da potraju pola godine, a očekuje se da počnu tokom leta.

Trolejbusi će se tokom trajanja radova okretati na istom mestu, samo bliže Trgu republike i neće biti nekih većih izmena trolejbuskog sabraćaja. Time se oslobađa prostor za početak radova.

Ukoliko iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve, na prostoru Studentskog trga u tom slučaju planirana je izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mesta u tri podzemna nivoa.

Foto: Milena Anđela

ISKOP NA POVRŠINI OD 3.000 KVADRATA

RADOVIMA će biti obuhvaćen arheološki iskop na površini od oko 3.000 kvadrata, naučna obrada i analiza arheoloških nalaza i pokrivanje arhitektonskih ostataka nakon okončanih arheoloških istraživanja. Kako je predviđeno tenderom, arheološki iskopi će biti pozicionirani na Studentskom trgu ispred zgrada od broja 1 do 13 i na mestu okretnice trolejbusa u maksimalnoj dužini od 120 metara, imajući u vidu postojeće instalacije. Tokom trajanja radova biće obezbeđeno nesmetano odvijanje gradskog saobraćaja u krajnjem delu trga prema Vasinoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!