Ivana Kovačić

Ivana Kovačić

Biografija

U novinarstvu sam od 2007. godine. Diplomirala sam istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2000. godine. Od prvih dana u Večernjim novostima bavim se temama iz oblasti medicine i zdravstva. Osim aktuelnih pitanja, koja se po pravilu odnose na promene u zdravstvenom sistemu naše zemlje, veliki izazov je raditi sa najeminetnijim lekarima i omogućiti čitaocima da iz reči stručnjaka saznaju mnogo više o brojnim oboljenjima i savremenim terapijama za njihovo lečenje.

POSLE OBARANJA SVETSKOG  REKORDA: Obnova i proširenje za Dedinje 1

POSLE OBARANJA SVETSKOG REKORDA: Obnova i proširenje za "Dedinje 1"

INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", čiji lekari su postigli novi svetski rekord obavivši 21 zamenu srčanih zalistaka u jednom danu TAVI metodom, čestitao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Obraćajući se zaposlenima u ovoj ustanovi izrazio im je neizmernu zahvalnost u ime zdravstvenog sistema i pacijenata Srbije.

11. 06. 2024. u 18:40

U JEDNOM DANU ZAMENILI 21 SRČANI ZALISTAK: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje rezultatima još jednom pomerio granice

U JEDNOM DANU ZAMENILI 21 SRČANI ZALISTAK: Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" rezultatima još jednom pomerio granice

INSTITUT za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" juče je još jednom pomerio granice u medicinskim dostignućima! Stručnjaci ove ustanove uspeli su u jednom danu da izvedu 21 zahvat zamene srčanog zaliska, takozvane TAVI procedure! Svi pacijenti su stariji od 70 godina i za njih je ovo spasonosno rešenje, jer ne bi podneli klasično otvaranje grudnog koša.

11. 06. 2024. u 13:26

PREVENTIVNO I KOD PSIHIJATRA Dr Simić: Moguće je prepoznati bolesti koje su rezultat neprilagođenosti na radnu sredinu, porodicu

PREVENTIVNO I KOD PSIHIJATRA Dr Simić: Moguće je prepoznati bolesti koje su rezultat neprilagođenosti na radnu sredinu, porodicu

UZ akcije besplatnih preventivnih pregleda, u resornom ministarstvu razmatraju i da organizuju skrining mentalnog zdravlja građana Srbije, čime bi obnovili inicijativu koja je pokrenuta još pre nekoliko godina. Odlazak kod psihijtra za mnoge postaje neophodan, ne samo posle izloženosti scenama nasilja i masovnih ubistava koja su prošle godine pogodila našu zemlju, već i zato što se procenjuje da kod nas od depresije boluje od 250.000 do 400.000 ljudi.

07. 06. 2024. u 10:01

KAD SKOČI PRITISAK - ANKSIOLITIK: Savet stručnjaka kako se i koja terapija uzima kod problema hipertenzije

KAD SKOČI PRITISAK - ANKSIOLITIK: Savet stručnjaka kako se i koja terapija uzima kod problema hipertenzije

PREMA važećim preporukama evropskog i američkog udruženja kardiologa, i lekari u Srbiji su dobili i prihvatili smernice da kod pacijenata kod kojih se često javljaju skokovi krvnog pritiska propisuju lekovi iz grupe anksiolitika ("alprazolam", "lorazepam", "bromazepam"... ), a ne jakim i brzodelujućim antihipertenzivnim medikamentima kao što su "zorkaptil" (katopil) i "nifelat".

30. 05. 2024. u 07:15

(JELOVNIK) Hranom pobedite bol u zglobovima

(JELOVNIK) Hranom pobedite bol u zglobovima

HRONIČAN bol u zglobovima, kao i njihova ukočenost za većinu su neminovan pratilac starenja, a pre svega za one koji imaju dijagnozu reumtoidni artritis. Bilo da ovi simptomi nastaju kao posledica degenerativnih promena na zglobovima ili kao posledica reumatoidnog artritisa, od velike pomoći za njihovo uklanjanje ili ublažavanje je način ishrane.

20. 05. 2024. u 07:00