ČUVAJTE SE TROVANJA I POKVARENE HRANE: Uz ovaj jelovnik lakše ćete prevazići kad vas zaboli stomak

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

10. 07. 2024. u 11:00

STOMAČNI virus i trovanje hranom su gotovo uobičajeni kada su visoke spoljne temperature.

ЧУВАЈТЕ СЕ ТРОВАЊА И ПОКВАРЕНЕ ХРАНЕ: Уз овај јеловник лакше ћете превазићи кад вас заболи стомак

Foto Shutterstock

Oporavak i u jednom i u drugom slučaju podrazumeva hidrataciju i odgovarajući način ishrane. Simptomi ovih stanja kao što su dijareja, povraćanje, mučnina i ponekad povišena telesna temperatura trebalo bi da prođu za tri do četiri dana, u suprotnom, neophodna je pomoć lekara. Da bi obezbedili oporavak, ključan je pravilan izbor namirnica.

Hranu koju bi trebalo da jedete mora da bude blaga, da ne sadrži puno vlakana, a da je hranljiva. Preporučuju se banane, beli pirinač, pire od jabuka i tost od belog hleba. Drugog i trećeg dana možete da jedete kuvane žitarice, krekere, sok od jabuke i pečeni ili kuvani krompir. Dobar izbor je i supa iz kesice.

Izbegavajte mlečne proizvode, prerađenu i začinjenu hranu, svinjsko i teleće meso, sardine, sirovo povrće, luk, kukuruz, agrume, alkohol, kafu...

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za oporavak kada se "pokvari" stomak:

Foto Pixabay free images

Prvi dan

Doručak: dva prepečena tosta sa pireom od jabuka

Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe

Ručak: dve banane

Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe

Večera: pire od jabuka ili banana

Foto: Free images Pixabay

Drugi dan

Doručak: ovsena kaša sa bananom

Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe

Ručak: beli pirinač, blago posoljen

Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe

Večera: pire od jabuka ili banana

Foto Shutterstock

Treći dan

Doručak: ovsena kaša sa bananom

Užina: šolja čaja ili tanjir supe

Ručak: bareni krompir

Užina: krekeri

Večera: banana

Foto: Free Images Pixabay

Četvrti dan

Doručak: dva prepečena tosta sa pireom od jabuka

Užina: banana

Ručak: pire krompir i tanjir bistre supe

Užina: banana

Večera: kuvana pšenica začinjena po ukusu

Foto: Shutterstock

Peti dan

Doručak: kajgna od dva jajeta, tost hleb

Užina: ovsena kaša

Ručak: krompir-pire i parče barene piletine

Užina: banana

Večera: bareni pirinač sa barenim povrćem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!