MILENIJALCI NE TRPE CIMERA: Zašto su solo putnici najveći turistički trend ove godine?

A. Mikata

utorak, 08. 10. 2019. u 23:07

МИЛЕНИЈАЛЦИ НЕ ТРПЕ ЦИМЕРА: Зашто су соло путници највећи туристички тренд ове године?

Depositphotos

Neverovatnih 58 odsto milenijalaca putuje isključivo u sopstvenom aranžmanu i bez pratnje

NEVEROVATAN porast solo turista, od 42 odsto, najvažniji je turistički trend koji je obeležio ovu godinu svuda u svetu, osim u Srbiji.

Broj putnika koji putuju sami po svetu duplira se svake godine, a najveći porast beleži se među ženama. Najveća prepreka da turisti na put krenu sami bila je "kazna" koju su hotelijeri naplaćivali onima koji nemaju partnera ili cimera. Ove doplate za "prazan krevet" iznosile su od 25 do 100 odsto. To se promenilo i nekoliko globalnih izveštaja, poput Google Trends i Pinterest pokazuje da je interesovanje žena za "solo putovanje" u poslednjih godinu dana porastao za 600 odsto!

Pročitajte još - Saveti pre prvog solo aranžmana

Više nije sramota putovati sam, niti je to skupo, a najveći broj solo putnika treba tražiti među milenijalcima. Neverovatnih 58 odsto milenijalaca putuje isključivo u sopstvenom aranžmanu i bez pratnje. Hostelworld je zabeležio povećanje od 42 odsto solo rezervacija, dok je među ženama taj broj veći - 45 odsto.

Najveći broj solo putnica je u srednjoj, "iks generaciji", a njih najviše zanima gradski odmor i priroda. Žene čine 87 odsto turista na pešačkim turama, što znači da na jednog muškarca, ljubitelja prirode, u proseku, dođu više od tri žene!

Međutim, polako raste i broj "bebi bum" generacije koja bi radije da putuje solo nego da sedi kod kuće. Statistika pokazuje da su 24 odsto starijih od 65 godina udovci i udovice, a 39 odsto žive sami. Zbog toga su i kompanije za krstarenje, pre svega skandinavske, počele da grade brodove sa jednokrevetnim kabinama.

Nažalost u Srbiji postoje samo dve turističke agencije koje ne naplaćuju penale solo putnicima, ali i oni nude samo određen broj soba na samo nekim destinacijama.

BROJKE

45 odsto je više solo rezervacija smeštaja nego lane

58 odsto milenijalaca putuje bez društva

87 odsto turista koji idu izlete pešačenja u prirodi su žene

25-100 odsto je doplata za jednokrevetnu sobu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Otac Makarije

09.10.2019. 09:36

Putuju sami, sa telefonom, jer nemaju sa kim! Svi su postali otuđeni, porodice se uništavaju zbog trke za novcem...Sistem brednosti je poremećen, najviše kod ženskog del populacije.