POSLASTICE ZA LjUBITELjE ARHITEKTURE: 5 gradova koji turisti rado obilaze

V. N.

nedelja, 16. 06. 2019. u 22:41

ПОСЛАСТИЦЕ ЗА ЉУБИТЕЉЕ АРХИТЕКТУРЕ: 5 градова који туристи радо обилазе

Depositphotos

Predstavljamo vam pet gradova koje turisti rado obilaze zbog specifičnih građevinskih stilova

GRADOVI su poznati po dobrom provodu, odličnom šopingu i zanimljivim muzejima, ali mnoge turiste privlači i stil arhitekture. Ne moraju to uvek da budu samo gradovi sa starim zgradama i savršeno očuvanim fasadama, pa se tako na mnogim turističkim forumima i Beograd našao na listi prestonica sa zanimljivim građevinskim stilovima.


SANKT PETERBURG, ROKOKO

Stil rokoko je nastao u Francuskoj u 19. veku, ali vrhunac je dostigao u Sankt Peterburgu. Katarina Velika je volela rokoko, a najbolji dokaz nije samo grad na Nevi, već i njena palata u Carskom selu.


BEOGRAD, MODERNIZAM

Posleratna izgradnja donela je i bisere arhitekture naročito u Novom Beogradu gde je Kurbizijeov doživeo vrhunac. Zato turisti dolaze u Beograd i zbog modernističkih betonskih zgrada poput Geneksove kule i Palate „Srbija“.


Pročitajte još - Stranci baš vole Beograd


BUDIMPEŠTA, SECESIJA

Secesija ili stil art nuvo nastao je krajem 19. veka, a početkom 20. veka izgrađene su najlepše palate sa ukrasima od kovanog gvožđa i stakla u Budimpešti, Barseloni i Subotici. Hotel "Gelert", Zoološki vrt i Botanička bašta samo su neki od bisera čiji je cvetni stil Dunavom stigao sve do Beograda.

RIM, BAROK

U Beču se mogu videti prelepe barokne palate iz 17. veka, ali Rim je najveći muzej baroka pod otvorenim nebom. Italijani su poznati po tome što uvek malo preteraju, a dramatične fontane su razlog zašto treba posetiti ovaj grad.


TEL AVIV, BAUHAUS

Nemačka ove godine slavi 100 godina od osnivanja Bauhausa, ali je Tel Aviv grad koji ima najbolju kolekciju zgrada ove škole (doživeo vrhunac tridesetih godina prošlog veka). Jevrejski imigranti gradili su pristupačne i funkcionalne zgrade u skladu sa mediteranskom klimom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije