PROSEČAN strani turista u Beogradu ima 42 godine, zaposlen je, putuje sa porodicom ili partnerom i dnevno, pored smeštaja i prevoza, na provod i hranu troši 67 evra.

Niški gosti su mlađi - u proseku imaju po 34 godine, pa troše upola manje (34 evra) i tek svaki treći putuje sa partnerom. I njima je, međutim, glavni motiv dolaska odmor i zabava. Podaci Udruženja hotelijera i restoratera Srbije pokazuju da niskobudžetne avio-kompanije nisu napravile revoluciju u niškom turizmu kao u beogradskom. Naime, samo je 14 odsto turista u Niš stiglo avionom, a u Beograd svaki drugi. Za oba grada je zajedničko to što je broj individualnih gostiju drastično skočio, pa sada svaki drugi strani turista sam rezerviše smeštaj putem interneta.


PROČITAJTE JOŠ:
U Budvi hlade vrele dane

- Na listi zadovoljstva stranim gostima Beograd i Niš imaju podjednako gostoljubive domaćine - kaže Geori Genov, direktor HORES-a. - Najbolje su ocenjeni ljubazni domaćini, sigurnost, smeštajni objekti i panoramsko razgledanje u Beogradu. U Nišu su najzadovoljniji gastronomskom ponudom, ljubaznošću i sigurnošću. Čistoća i turistička signalizacija su podjednako loše ocenjene u oba grada.

U Beogradu 52 odsto stranaca spava u hotelima i rezerviše ih preko rezervacionih sistema. U Nišu samo 35 odsto stranaca spava u hotelima, skoro 20 odsto u hostelima, a 45 odsto u privatnom smeštaju.

- Pošto je anketa pokazala da je 45 odsto gostiju u Nišu i 62 odsto prvi put u Beogradu, moramo da se potrudimo da im se dopadne i da se vrate - ističe Genov. - Čak 75 odsto turista je odgovorilo da im je motiv za dolazak bila zabava, znači da nas tako doživljavaju i da treba da osmislimo još više zabavnih sadržaja.

Ove godine će biti završeno i istraživanje zadovoljstva stranih turista u Novom Sadu, Subotici, Kopaoniku, Zlatboru i Vrnjačkoj Banji.