Vrnjačka Banja odmor za dušu i novčanik

A. Mikata

24. 07. 2016. u 22:53

Jedno od najpopularnijih domaćih turističkih mesta privlači i strane goste. Letovanje u varošici biće odlično i za vaš kućni budžet

Врњачка Бања одмор за душу и новчаник

POVOLJNE cene, opuštena atmosfera i divni domaćini. Ko nije dosad bar vikend proveo u Vrnjačkoj Banji - ne zna šta je propustio.

Vrnjačka Promenada ovih dana najzanimljivija je štrafta u Srbiji na kojoj treba prošetati. Klovnovi, glumci, koncerti, suveniri, zabavljači i još mnogo toga Vrnjačka Banja nudi svojim gostima. Banja je prelepo ukrašena svežim cvećem i balonima, tunelima sa bombonama i smajlijima, a u šarene boje obučeno je čak i drveće! Tokom karnevala na tri bine organizovani su koncerti sa različitom vrstom muzike, kako bi za svakog bilo po nešto. Jedna od bina nalazi se u prelepo uređenom parku gde je kod Japanskog vrta napravljen zeleni lavirint koji, kako sve više buja, postaje prava atrakcija za decu.

- Čitavog leta organizujemo zanimljive manifestacije, pa se u Banji stalno nešto dešava - kaže Goran Karavesović iz Turističkog centra Vrnjačke Banje. - Sledeći je 10. "Lavfest" koji počinje 4. avgusta i tri dana će se održavati odlični koncerti, pa je već zabeležena rekordna prodaja ulaznica.

Sve je više stranih turista koji posećuju Banju, a među njima je najviše gostiju iz Republike Srpske, Rusa, Grka i Bugara.

- Prijatno su me iznenadili gosti iz Bugarske koji, možda, ne biraju skup smeštaj, ali vole da sednu u kafanu - kaže LJuba Luković, vlasnik restorana "Tri golubice". - Bugarski turisti traže najkvalitetniju hranu i spremni su da plate.

Pored lekovitih izvora, bezena i zanimljivih izleta do nemanjićkih manastira, najveća prednost Banje je bezbroj mogućnosti za šetnju. Pored lepo uređenog parka, šetališta pored reke, turistima se najviše dopada da sednu u hlad nekog od mnogobrojnih kafića, poput legendarne "Švajcarije" i popiju neskafu upola jeftiniju od one u Beogradu, ili po tri puta nižoj ceni nego u Grčkoj.

Najveća banjska atrakcija i dalje je Most ljubavi, koji je otežao od bezbroj katanaca koje kače zaljubljeni parovi. Ovde se 14. februara održava takmičenje u najdužem poljupcu, a nema turiste koji se ne slika na mostu sa katancima ispod zavese od ćiriličnih slova.

Međutim, romantična priča o Nadi i Relji, koja se odigrala pre Prvog svetskog rata, nije inspirisala samo Desanku Maksimović da napiše "Molitvu za ljubav", već je most postao simbol svake vrste ljubavi. Katance sada kače i majke u znak ljubavi prema svojoj deci. Opština planira da most ojača, jer katance ne smeju da sklanjaju pošto sadašnji bračni parovi kada ponovo dođu u Banju flomasterom žele da "pojačaju" svoju ljubav.

DESANKA POD LIPOM

MNOGE poznate ličnosti provodile su odmor u Vrnjačkoj Banji, poput glumca Danila Bate Stojkovića, ali i Desanke Maksimović.

Naša najveća pesnikinja uvek je spavala u vili "Snežnik" (blizu istoimenog izvora) na Promenadi koja ima lep pogled na park. Jovan Smolović iz vile "Snežnik", koja je sačuvala stari šarm, kaže da se Vrnjčani sećaju da je pesnikinja uvek odsedala u sobi 103, sedela pod lipom i pisala.

- Desanka je volela mir koji je imala u vili, gledala je ljude kako prolaze i pisala - kaže Smolović. - Mnoge anegdote vezane su za njen boravak, a često dolaze turisti da vide njenu sobu i popiju piće pod lipom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nemanja

24.07.2016. 23:39

Potrudim se da makar dva puta godisnje,makar na po dva-tri dana odem do Vrnjacke Banje,vec godinama.Uz prijatne ljude,dobru i ne skupu klopu,izlet do Goca,gde se gaji pastrmka koja se na licu mesta priprema,"napunim" baterije i vratim se raspolozen i odmoran svojim obavezama.

Мића

25.07.2016. 11:31

Свако ко дође у Бању треба да изађе бар један дан на планину Гоч (13 км од Бање) да проведе један дан у природи и чистом ваздуху. Горе има неколико лепих угоститељских објеката где могу да се освеже и ручају. Штета што Бања не искористи планину Гоч испод које се налази.Ту треба довести странце и дати им концесију на 20-30 год.

mm

25.07.2016. 11:57

juce se vratih bas iz banje, uzivancija, nije skupo, ljubazni ljudi, oporavili me kao da sam 20 dana negde. ko ne moze da priusti more, pravi izbor

Jurik

26.07.2016. 12:41

Sve osim onog narkomanskog Love festa. Banja potone od droge, narkomana i energetskih pica na ustrb normalnih turista. A opstina futi i zadovoljno trlja ruke.