U Novom Sadu otkrivena spomen-bista episkopa budimskog Danila

Z. G.

četvrtak, 28. 05. 2020. u 17:49

У Новом Саду откривена спомен-биста епископа будимског Данила

Foto Pres služba NS

Spomen-bista episkopa budimskog dr Danila Krstića, posle svete liturgije, svečano je otkrivena na platou ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Klisi, u prisustvu brojnih vernika

SPOMEN-bista episkopa budimskog dr Danila Krstića (1927-2002) danas je, posle svete liturgije, svečano otkrivena na platou ispred Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Klisi u Novom Sadu, u prisustvu mnogobrojnih vernika.

-Dobili smo u gradu još jedno spomen-obeležje koje nas podseća na to da je iz Novog Sada potekao jedan od najumnijih i duhovno najbogatijih srpskih vladika 20. veka. On je sa Klise krenuo na svoj put, završio je najprestižije škole i univerzitete u Francuskoj i SAD, postao vladika budimski a nikada nije zaboravio svoj grad - istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Napomenuvši da je spomen-bista postavljena baš na Sentandrejskom bulevaru, koji predstavlja put ka Sentandreji odnosno Pešti, gde je stolovao vladika Danilo, Vučević je istakao da je i to snažna simbolika ovog čina.
- Kultura sećanja je nešto što je neophodno svakom narodu i društvu ako žele da budu uspešni u budućnosti i da bolje razumeju sadašnjost.

Gradonačelnik je zahvalio Mesnoj zajednici Klisa i Draganu Hemonu na inicijativi i na preduzetim aktivnostima. Bista je postavljena uz blagoslov vladike bačkog Irineja a doprinos inicijativi je dao i kantautor Bane Krstić iz grupe „Garavi sokak“ kome je vladika Danilo bio stric.

Foto Pres služba NS

Direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić zahvalio je svima koji su učestvovali u tom projektu i napomenuo da je spomen-bista delo akademskog vajara iz Sremskih Karlovaca Đorđa Lazića Ćapše.

Foto Pres služba NS