NIČE kula na Manastiru Svetog Nikole, kod Kuršumlije, zadužbini Stefana Nemanje koji je krajem protekle sedmice obeležio svoju slavu. Prema rečima jerođakona Grigorija, nastojatelja ove svetinje, radovi koje izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture biće okončani do kraja leta.

Rokovi za završetak radova su pregaženi, jer se čekala cigla iz Italije, koja podseća na onu iz vremena gradnje svetinje, odnosno iz 12. veka.

- Oživljavanje i obnova ove svetinje, za koju se može reći da je sama po sebi temelj našeg nacionalnog bića jer je prva zadužbina Svetog Simeona Nemanje, koji je sazidao pre 1168. godine, znači obnovu naše celokupne duhovnosti - objašnjava otac Grigorije.

Kako podseća, svetinja je srušena 1690. godine i narednih nekoliko stotina godina bila u ruševinama. Tek 1976. godine dovedena je u sadašnje stanje, a kasnije je postala sedište parohijskog života.

- Ukazom vladike Jovana 2013. crkva je dobila status manastira i tada je ovde poslat prvi monah. Iako predstoji još dosta radova u unutrašnjosti, duhovni život u svetinji ne jenjava, a broj vernika koji nam dolaze i posetilaca sve je veći - pojašnjava otac Grigorije.

Otac Grigorije opominje da je drugi manastir, udaljen nepun kilometar daljine, posvećen Presvetoj Bogorodici, a u kojem se zamonašila majka Svetog Save Anastasija i u njemu provela deo svog monaškog života, i dalje nalazi u ruševinama.


SVETINjA

U MANASTIRU Svetog Nikole je u 12. veku kršten prvi vernik Srpske pravoslavne crkve, a ova svetinja je starija čak i od pariskog Notr Dama, Pećke patrijaršije i Visokih Dečana.