Malo pre 12 sati, u petak, 20. marta, Glavnu autobusku stanicu u Nišu napustila su i poslednja dva autobusa, u skladu sa najnovijim merama tokom vanrednog stanja kojima se ukidaju međugradske linije. Jedan za Pirot, drugi za Beograd. Oba zajedno jedva da su mogli da izbroje desetak putnika.

Stanica sa koje je do juče svakodnevno odlazilo i vraćalo se na stotine hiljada ljudi, u petak je bila gotovo prazna. Šalteri zatvoreni, ulaz za perone otvoren, peronsku kartu niko ne traži, a unutra tek po koji radnik i kolona parkiranih autobusa, od kojih će stanicu napustiti samo dva. Vozač jednog od njih, koji tri decenije vozi iz Pirota do Gladvne autobuske stanice u Nišu, kaže da ovakvu sliku ne pamti.

-  Da se naježiš od tuge. Vozim više od 31 godinu na relaciji Pirot-Niš. Vozili smo i tokom bombardovanja. Ne pamtim ovako praznu stanicu i ovakvu tišinu. Dnevno je za Niš išlo do 20 linija, autobusi uvek puni, gužve, problemi, a danas kao da je sve utihnulo. Imamo svega sedam putnika. Seli su na razmak od po dva sedišta. Ali mora tako, uklapamo se sa ovom naredbom od 12 sati  i moramo da ispoštujemo sve to, kako bi zajendo savladali i suzbili virus – priča za “Novosti” šofer “Jeremić prevoza” Milan Stojanović, dok ulazi u autobus i maše kolegama sa stanice koji su izašli da ga pozdave.

-  Da nam se vratite kad sve prođe – dovikuju kolege iz Niša. Odmah za njim, sa stanice se otisnuo i “Lastin” autobus za Beograd sa svega tri putnika, pozdavljajući sirenom grad NIš,  igotovo praznu stanicu. Tačno u podne, ostalo je tu svega nekoliko putnika, koji nisu znali da li će uopšte stići tamo kuda su krenuli.

-  Ja sam iz Vlasotinca, rekli su mi da oko 12 imam autobus. Sačekaću još malo da vidim hoće li doći, možda malo kansi. Ja sam inače u Niš dolazila skoro svakog dana, jer se brinem o dvoje straih ljudi. Od toga živi cela moga porodica, dvoje dece i suprug. Šta će sada biti, ne znam. Ko će se o njima starati i od čega ćemo živeti – pitala se Vesna Lukić iz Vlasoinca dok je s nestrpljenjem čekala autobus.

Ona priznaje da nije mogla da pretpostavi da je stanje sa virusom korona toliko ozbiljno, te da je zbog toga krenula juče za Niš.

-  Sada vidim da to nije šala, da moramo da ispoštujemo što nam se kaže, da ostanemo svojim kućama da se virus dalje ne širi – zaključuje.